Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?
20 februari 2024Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet? Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör). Du kan läsa mer om forskningsprogrammet nedan.
Flera datum att välja mellan
De datum som finns att välja mellan är 19, 21, 25 mars och 8 april, kl. 9-12. Du deltar digitalt via Teams från din egen dator. Det utgår ingen ersättning, utan medverkan bygger på att du är intresserad av frågan om skogen och klimatet och tycker att det är intressant att reflektera över ditt eget skogsbruk tillsammans med andra skogsägare.
Anmäl ditt intresse via denna länk: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5Bd_G350kW01vkd8JDR784dFDPCNyk9mrWHunJGbIwTxMbA/viewform?usp=sf_link
Tipsa gärna andra skogsägare du tror kan vara intresserade av att medverka!
Kort om Route to Paris
Route to Paris är ett forskningsprojekt som drivs av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med flera andra universitet. Forskningsprojektet heter Route to Paris och handlar om hur den svenska skogen kan bidra till att uppnå de klimatmål som sattes upp vid FN-mötet i Paris 2015. Projektet syftar till att undersöka och utveckla de svenska skogarnas potential att bidra till ett klimatneutralt samhälle. Mer specifikt är målet att införliva klimatsmarta åtgärder inom ramen för ett hållbart skogsbruk för att på så sätt nå målen i Parisavtalet. Hur kan skogen både säkerställa en hög kolsänka och bidra till en grön omställning av samhället? Vår (Lottas och Malins) uppgift i projektet är att hjälpa forskarna - statsvetare i den här delen - att kartlägga vilka policyinstrument som skulle kunna stimulera skogsägare att vilja göra mer för att bidra till att målen för Parisavtalet nås. Vi kommer att arbeta med fokusgruppsmetodik där vi möter markägare, rådgivare och politiker. Vi kommer att undersöka vilka “morötter” och “piskor" deltagarna tror skulle kunna vara verksamma för att få markägare att göra mer för klimatet.
Vänliga hälsningar Lotta Möller och Malin von Essen, processledare
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs mer