
Inspiration i fokus på utbildning i naturvägledning
5 oktober 2022Utbildning i naturvägledning som Västerbottens och Norrbottens regionala skogsprogram arrangerade i samverkan med SLU:s Centrum för naturvägledning bestod av två delar: Först en digital halvdag den 28 september med deltagare från både Västerbotten och Norrbotten, och sedan en fältdag – antingen i Granö Västerbotten den 4 oktober eller i Rörbäck Norrbotten den 6 oktober.
– Naturvägledning innebär kommunikation med människor om natur och kulturlandskap, såväl i brukade landskap som i skyddade. Syftet med utbildningen var att ge deltagarna tips om hur de kan berätta om olika värden och verksamheter i skogen för att skapa intresse och engagemang, säger Anders Arnell, projektledare vid SLU och ledare för utbildningen.
Kommunikation som inspirerar och utmanar
Under utbildningen fick deltagarna lära sig om och praktiskt öva på verktyg för kommunikation som inspirerar och utmanar till reflektion, dialog och engagemang, snarare än traditionell kunskapsöverföring. Särskilt fokus var på direkta upplevelser av verkliga fenomen ute i skogen samt betydelsen av platser, berättelser och samtal. Det handlade om såväl naturvägledning med personliga möten – guidning, storytelling, praktisk naturvård – som obemannad naturvägledning – skyltar, stigar, utställningar, QR-koder osv.
Ur innehållet:
- Varför arbeta med skogens sociala värden och kommunikation om skogen?
- Vad är naturvägledning och interpretation?
- Bra verktyg för naturvägledning/interpretation: tema, reflektion, relevans mm.
- Hur kan naturvägledningen utvecklas på den/de platser vi besöker?
- Vilka berättelser finns att lyfta fram här?
- Metoder för att ta vara på en grupps perspektiv och reflektioner
- Att ställa sig i besökarens skor, att vända sig till olika besökartyper
- Att utgå från något till synes litet och enkelt för att berätta om större sammanhang.
Deltagare från många olika organisationer
Sammanlagt deltog nästan 40 personer i utbildningen – ungefär hälften från Västerbotten och hälften från Norrbotten. Och deltagarna kom från många olika organisationer, t ex Norra skog, Friluftsfrämjandet, Skogs- och samemuseet i Lycksele, Vilhelmina kommun, Skogsstyrelsen, Granö Beckasin, SLU, Länsstyrelsen, Region Västerbotten, Sveaskog, LRF och Grans naturbruksgymnasium. Med fanns också flera företagare inom naturturism och privata skogsägare.
Media
Sveriges Radio P4 Norrbotten gjorde ett inslag om utbildningen i samband med utbildningsdagen i Norrbotten. Klicka här för att lyssna Förmiddag i P4 Med Anna Lidé (12.35 in i sändningen som startar 09:32).
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer