Utbildning i naturvägledning
2 juni 2021I september genomför Västerbottens regionala skogsprogram i samarbete med SLU en tvådagarsutbildning i naturvägledning. Frågan är: Hur får vi mer folk i skogen och mer skog i folket?
– På den här utbildningen får du tips om hur du kan berätta om olika värden och verksamheter i skogen för att skapa intresse och engagemang, säger Anders Arnell projektledare vid SLU och ledare för utbildningen.
Alla aktörer med koppling till Västerbottens skogar är välkomna att anmäla sig, t ex kan du delta om du jobbar med skogsbruk, träindustri, skogsteknik, naturturism eller rennäring; eller om du är engagerad i en ideell organisation som jobbar med eller i skogen; eller om du jobbar på museum, regional myndighet eller kommun.
Utbildningsdagen den 22/9 genomförs digitalt (kl 10–16). Den 29/9 (kl 10–16) är vi i skogen i närheten av Granö. För anmälan krävs att man deltar båda dagarna. Max antal deltagare är 30 personer, min antal deltagare är 15 personer. Sista anmälan 10 september.
Vad är naturvägledning?
Naturvägledning innebär kommunikation med människor om natur och kulturlandskap, såväl i brukade landskap som i skyddade. Enligt den aktuella skogsutredningen behövs ett ”sundare diskussionsklimat i de skogsrelaterade frågorna”. Att bidra till att fler får en relation till skogen kan bidra till den dialog och reflektion som behövs för att överbrygga motsättningar eller åtminstone ”vara oeniga tillsammans”. Som flera debattörer uttryckt det, ”vi måste prata mer om skog i skogen”.
Utbildning med praktiska övningar
Den här utbildningen syftar till att introducera och praktiskt öva på verktyg för kommunikation som inspirerar och utmanar till reflektion, dialog och engagemang, snarare än traditionell kunskapsöverföring. Det är vad som ligger i det internationella begreppet interpretation. Särskilt fokus kommer att läggas på direkta upplevelser av verkliga fenomen ute i skogen samt betydelsen av platser, berättelser och samtal. Observera att det kan handla om såväl naturvägledning med personliga möten – guidning, storytelling, praktisk naturvård – som obemannad naturvägledning – skyltar, stigar, utställningar, QR-koder osv.
Exempel på innehåll den 22 september (digital utbildningsdag)
- Varför arbeta med skogens sociala värden och kommunikation om skogen?
- Vad är naturvägledning och interpretation?
- Bra verktyg för naturvägledning/interpretation: tema, reflektion, relevans mm.
Exempel på innehåll den 29 september (utbildningsdag i fält)
- Hur kan naturvägledningen utvecklas på den/de platser vi besöker?
- Vilka berättelser finns att lyfta fram här?
- Metoder för att ta vara på en grupps perspektiv och reflektioner
- Att ställa sig i besökarens skor, att vända sig till olika besökartyper
- Att utgå från något till synes litet och enkelt för att berätta om större sammanhang.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs mer