Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

Ny rapport: Träindustrins värdekedja i Västerbotten

21 januari 2022

Träindustrin i Västerbotten består av ca 230 företag i olika storlekar och organisationsformer. Det handlar om sågverk, snickerier, husbyggare med flera. Tillsammans bidrar dessa företag med intäkter på ca 6–7 miljarder kronor per år. På så sätt är träindustrin i Västerbotten viktig för ekonomi och sysselsättning i hela Västerbotten då branschen är decentraliserad och finns på många platser i länet.

Framtiden för branschen ser också ljus ut, men om man tittar på hela träindustrins värdekedja så finns det förbättringspotential. Till exempel skulle troligen råvaran nyttjas bättre, förädlingen öka, innovation och produktutveckling stärkas och branschens totala omsättning växa – om fler aktörer längs hela värdekedjan oftare skulle mötas och samverka kring hur värdet kan öka i hela kedjan. Det konstaterar Cecilia Wahlberg Roslund, CEWARO AB, som kartlagt, intervjuat ett urval företag och skrivit rapporten "Från skog till träförädling. Träindustrins värdekedja i Västerbotten" på uppdrag av Västerbottens regionala skogsprogram.

– Istället för att värdekedjans olika aktörer ständigt ska utöva en dragkamp med mål att optimera sin del av kedjan, skulle ökad dialog och en helhetssyn med aktivt samarbete kunna ge nya ”win-win” lösningar, säger Wahlberg Roslund.

Ett exempel på en utmaning i värdekedjan är att förädlingsföretagens expansion hämmats av svårigheter med råvaruleveranser då sågverkens export ofta prioriteras och konkurrerar ut de regionala köparna.

– Snickeri- och möbelföretagen ser positivt på marknaden och dess utvecklingsmöjligheter, men hindras än mer då de ofta vill köpa högkvalitativ, extratorkad västerbottnisk furu vilket inte alltid prioriteras hos sågverken, säger Wahlberg Roslund.

Många av utmaningarna och problemen i träindustrins värdekedja är kända sedan tidigare men kvarstår trots en avancerad teknisk utveckling inom vissa områden. Enligt Wahlberg Roslund kan en bredare samverkan, förbättrad dialog, nya kompetenser och jämförelse med andra branscher som hanterar levande material, hjälpa till att utveckla nya lösningar och stärka träbranschen i Västerbotten.

Text: Anders Esselin

Klicka här för att ladda ner rapporten "Från skog till träförädling. Träindustrins värdekedja i Västerbotten"

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem