
Tio viktiga lärdomar om restaurering av skog i Europa
3 januari 2025I en ny vetenskaplig studie från EU-projektet SUPERB utforskas trender, mönster och drivkrafter när det gäller restaurering av skog i olika delar av Europa. Utifrån en analys av historiska och nutida framgångar och misslyckanden presenteras tio viktiga lärdomar.
I studien har kunskaper från 32 skogsrestaureringsexperter i 18 europeiska länder samlats och undersökts med syfte att bättre förstå skogsrestaureringshistorien i Europa. Experterna har framför allt fokuserat på sex nyckelområden – sociala, ekonomiska, politiska, tekniska, miljömässiga och juridiska – för att förstå olika drivkrafter som format skogsrestaureringen i Europa.
Analysen har avslöjat en del spännande trender och mönster. Tidiga restaureringsinsatser i centrala och södra Europa uppstod ofta som svar på kriser som till exempel naturkatastrofer och virkesbrist. Även om dessa insatser var effektiva för skydd mot erosion och virkesproduktion var resultatet ofta monokulturer och korta rotationstider, vilket inte gynnade ekologisk funktionalitet i skogslandskapen. De geopolitiska omvälvningarna under 1900-talet drev ytterligare på virkesproduktionen på bekostnad av skogarnas biologiska mångfald. Sedan 1990-talet syns dock en förändring: restaurering av skog strävar nu i högre grad efter att balansera miljömässiga, sociala och ekonomiska mål, samt en ökad multifunktionalitet.
Klicka här för att läsa mer om studien och de tio viktiga lärdomarna
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer