Strategi för Västerbottens regionala skogsprogram fastställd

28 maj 2020

Länsstyrelsen Västerbotten, Skogsstyrelsen och Region Västerbotten har nu tagit beslut om en strategi för Västerbottens regionala skogsprogram. Strategin, med tillhörande handlingsplan, är en färdplan mot en framtid där den biobaserade ekonomin i länet är stark, spännande, innovativ och långsiktigt hållbar.

Strategin tydliggör hur myndigheter, näringar, intresseorganisationer, universitet, skolor med flera kan jobba tillsammans för att uppnå

  • Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
  • Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
  • Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
  • Ett hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete
  • Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

- Jag är mycket glad att vi nu har en strategi för skogsprogrammet i Västerbotten. Det är resultatet av ett fruktbart samarbete mellan våra tre organisationer: Region Västerbotten, Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen, säger tf landshövding Lars Lustig.  

- Med denna skogsstrategi kan skogen spela en allt viktigare roll för en hållbar samhällsutveckling i länet och i Norra Sverige. Det finns i Västerbotten ett driv och kunnande i skogsfrågor av internationell klass, och en forskning och företagande som sträcker sig långt utanför länets gränser. Nu är det dags att strategin omsätts i handling och att många parter fortsätter samverka, säger Staffan Norin, Regionchef Skogsstyrelsen.

- Vi har ett skogsuniversitet högt rankat i världen, stort kunnande i vår skogsindustri och massor av skog. Skogen är en råvara för utvinning men också för upplevelser på plats som gör gott för oss själva och våra besökare. Vårt gröna guld ska därför kunna bidra med än fler jobb, en hållbar tillväxt i hela landet och utvecklingen av en växande bioekonomi, säger Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör på Region Västerbotten.

Strategin för Västerbottens regionala skogsprogram är viktig för det regionala tillväxtarbetet men också ett viktigt bidrag till visionen för det nationella skogsprogrammet: Skogen, det gröna guldet, ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi. Den har tagits fram i bred samverkan med representanter för olika verksamheter med koppling till skogen i Västerbotten.

Klicka här för att ladda ner strategin

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Julavslutning med täljning

En söndag i december hade Skogsungdomarna julavslutning med tema täljning. Tio deltagare fick utforska olika täljtekniker under handledning av Sef Aurell – naturligtvis kombinerat med glögg och lussebullar.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

3 januari 2025

Tio viktiga lärdomar om restaurering av skog i Europa

I en ny vetenskaplig studie från EU-projektet SUPERB utforskas trender, mönster och drivkrafter när det gäller restaurering av skog i olika delar av Europa. Utifrån en analys av historiska och nutida framgångar och misslyckanden presenteras tio viktiga lärdomar.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

21 oktober 2024

Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet

Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

21 oktober 2024

Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB

Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.

Läs mer
Hem Hem