Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete

Stort intresse för webinarium om EU:s skogsstrategi

8 oktober 2021

Intresset var stort för webinariet om EU:s skogsstrategi som arrangerades av Västerbottens regionala skogsprogram, Region Västerbotten och North Sweden European Office den 7 oktober. Hela 130 personer deltog och bland deltagarna fanns representanter för bland annat skogsbolag, myndigheter, universitet och intresseorganisationer.

– Jätteroligt att det var så stort intresse för webinariet, men det var väl också förväntat eftersom det är mycket debatt om skogen just nu och inte minst om EU:s ställningstagande när det gäller skogen, säger Lena Friborg, Region Västerbotten/Västerbottens regionala skogsprogram.

Programmet bestod av två presentationer om EU:s skogsstrategi, den första av Annika Wappling Korzinek (EU-kommissionens representation i Sverige) och den andra av Gerben Janse och Björn Merkell (Skogsstyrelsen), samt en paneldiskussion.

I paneldiskussionen deltog Jan Rannerud (ordförande i rennäringsnämnden Sametinget), Malin Sahlin (sakkunnig skog på Naturskyddsföreningen), Nils-Olov Lindfors (regionråd Region Norrbotten) och Peter Holmgren (rådgivare till skogsnäringen i klimat- och hållbarhetsfrågor). På den första frågan om vad paneldeltagarna tyckte om strategin så gjorde Malin Sahlin tummen upp, Peter Holmgren tummen ner, medan Nils-Olov Lindfors och Jan Rannerud visade en tumme mitt emellan upp och ner. Den efterföljande diskussionen kom bland annat att handla om skogens roll i klimatarbetet, hyggesfritt skogsbruk, skogsbrukets påverkan på biologisk mångfald, samt skogsbruk och ekoturism.

– Min förhoppning är att de som var med på webinariet lärde sig mer om EU:s skogsstrategi och annat som är på gång inom EU som berör den svenska skogen, säger Lena Friborg.

Webinariet arrangerades och modererades av Lena Friborg tillsammans med Lotta Rönström, North Sweden European Office.

Text: Anders Esselin

 

Klicka här för att ladda ner Annika Wappling Korzineks presentation

Klicka här för att ladda ner Gerben Janses och Björn Merkells presentation

Det finns naturligtvis också en hel del dokument om EU:s skogsstrategi, t ex

 

 

 

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem