Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet

21 oktober 2024

Efter en lång sommar som Skogsungdomarnas medlemmar tillbringade med ledighet, jobb och umgänge kom hösten tillbaka, och med den nya skogsevenemang. Denna gång var temat naturturism och en övernattning stod på schemat. Lördag morgon samlades gänget på tio personer utanför IKSU i Umeå, hoppade i de hyrda bilarna och satte fart mot Forsknäckarna i Ekorrsele en bit inåt landet. Framåt lunchtid kom vi fram och tog en klassisk grillkorvlunch nere vid vattnet. Rätt vad det var dök förmiddagsgruppen forsrännare upp i slutet av forsen, innan de trötta stapplade iland och gav oss en föraning om vad vi hade framför oss. 

Dånet från forsen

I och med att vi också skulle bo över hos Forsrännarna installerade vi oss i två stugor innan vi gick ner till ombytesboden. Där fick vi ta på oss våtdräkter, skor, flytvästar och hjälmar innan vi hoppade i en minibuss som tog oss sju kilometer uppströms. Efter en noggrann genomgång sjösatte vi båtarna och testade på olika kommandon som förhoppningsvis skulle hålla oss ovan vattenytan. När väl dånet från den första forsen nådde våra öron började adrenalinet pumpa och de nervösa flinen var många. Forsränningen blev sedan ett minne för livet.

Tidig kväll

När vi flera timmar senare kom iland väntade middag och bildvisning innan bastun blivit varm. Efter någon timme i vedeldad värme tog nog allas energi slut och kvällen blev betydligt tidigare än förväntat, men fler upplevelser väntade dagen därpå. 

Granö Beckasin

Dag två inleddes med frukost i en tjock morgondimma som solen till slut bröt upp. Lagom till dess satt vi återigen i bilarna, den här gången på väg mot Granö Beckasin en knapp timme bort. Här blev vi guidade i skogarna omkring Granö och fick lära oss om ätbara lavar, läkande sälgblad och andra nyttigheter som skogen kan erbjuda. Vädret var med oss hela vägen och septembersolen värmde. När turen var slut åt vi lunch tillsammans och diskuterade erfarenheter och synpunkter på framtida upplevelser, innan vi åter styrde mot Umeå och en ny vecka. 

Text och bild: Anna Hansen, Arvid Sjöberg och Emma Munters

Fler nyheter

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

21 oktober 2024

Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB

Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer
Hem Hem