
Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
10 maj 2024Från ett regnigt Umeå begav vi oss, tio skogsungdomar och professor Lars Östlund, till ett vintrigt Kulbäcksliden för en dag med skogshistoria. Dagen började med fika i grillkåtan och Jenny Viklund som mött upp oss beskrev vilken typ av verksamhet som bedrivs i Kulbäcksliden, men också kort om försöksparker i övriga Sverige och vilka aktörer som medverkar.
Träd med brandljud
När vi alla fått snöskorna på fötterna gick vi in i naturskogen, vandrande på ett led och stannade till vid ett träd med ett brandljud. Där berättade Lars Östlund bland annat om skogsbränder, vad som kännetecknar en naturskog och lät oss alla fundera lite extra innan han gav svaren.
Vid lunchtid hjälptes vi åt med att göra kolbullar samtidigt som Lars visade hur samiska eldbollar görs, vilket vi också fick testa på med olika resultat. Diskussioner och tankar kring skogen följde med bland annat mat och hur fäbodbruk skapat särskilda miljöer. Mot slutet av lunchen bjöd Lars på kaffe med kaffeost som kommer från den samiska kulturen.
"Kungen och drottningen"
När vi sedan var mätta gav vi oss återigen ut i skogen, något mer bekväma med att gå med snöskorna än innan lunchen, för att hitta "kungen" och "drottningen" som är två jättestora gamla tallar. Vi fick också se en jättestor asp som vi alla smått tappade hakan för!
Efter dagen var vi alla berikade med både frisk luft, skratt och ny kunskap. Tack till alla som deltog för era bra frågor och ert engagemang. Tack också Lars för att du ställde upp och gjorde dagen så bra!
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer