Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

10 maj 2024
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Från ett regnigt Umeå begav vi oss, tio skogsungdomar och professor Lars Östlund, till ett vintrigt Kulbäcksliden för en dag med skogshistoria. Dagen började med fika i grillkåtan och Jenny Viklund som mött upp oss beskrev vilken typ av verksamhet som bedrivs i Kulbäcksliden, men också kort om försöksparker i övriga Sverige och vilka aktörer som medverkar.

Träd med brandljud

När vi alla fått snöskorna på fötterna gick vi in i naturskogen, vandrande på ett led och stannade till vid ett träd med ett brandljud. Där berättade Lars Östlund bland annat om skogsbränder, vad som kännetecknar en naturskog och lät oss alla fundera lite extra innan han gav svaren.

Vid lunchtid hjälptes vi åt med att göra kolbullar samtidigt som Lars visade hur samiska eldbollar görs, vilket vi också fick testa på med olika resultat. Diskussioner och tankar kring skogen följde med bland annat mat och hur fäbodbruk skapat särskilda miljöer. Mot slutet av lunchen bjöd Lars på kaffe med kaffeost som kommer från den samiska kulturen.

"Kungen och drottningen"

När vi sedan var mätta gav vi oss återigen ut i skogen, något mer bekväma med att gå med snöskorna än innan lunchen, för att hitta "kungen" och "drottningen" som är två jättestora gamla tallar. Vi fick också se en jättestor asp som vi alla smått tappade hakan för!

Efter dagen var vi alla berikade med både frisk luft, skratt och ny kunskap. Tack till alla som deltog för era bra frågor och ert engagemang. Tack också Lars för att du ställde upp och gjorde dagen så bra!

Text: Anna Hansen
Foto: Emma Munters

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem