Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

10 maj 2024
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Från ett regnigt Umeå begav vi oss, tio skogsungdomar och professor Lars Östlund, till ett vintrigt Kulbäcksliden för en dag med skogshistoria. Dagen började med fika i grillkåtan och Jenny Viklund som mött upp oss beskrev vilken typ av verksamhet som bedrivs i Kulbäcksliden, men också kort om försöksparker i övriga Sverige och vilka aktörer som medverkar.

Träd med brandljud

När vi alla fått snöskorna på fötterna gick vi in i naturskogen, vandrande på ett led och stannade till vid ett träd med ett brandljud. Där berättade Lars Östlund bland annat om skogsbränder, vad som kännetecknar en naturskog och lät oss alla fundera lite extra innan han gav svaren.

Vid lunchtid hjälptes vi åt med att göra kolbullar samtidigt som Lars visade hur samiska eldbollar görs, vilket vi också fick testa på med olika resultat. Diskussioner och tankar kring skogen följde med bland annat mat och hur fäbodbruk skapat särskilda miljöer. Mot slutet av lunchen bjöd Lars på kaffe med kaffeost som kommer från den samiska kulturen.

"Kungen och drottningen"

När vi sedan var mätta gav vi oss återigen ut i skogen, något mer bekväma med att gå med snöskorna än innan lunchen, för att hitta "kungen" och "drottningen" som är två jättestora gamla tallar. Vi fick också se en jättestor asp som vi alla smått tappade hakan för!

Efter dagen var vi alla berikade med både frisk luft, skratt och ny kunskap. Tack till alla som deltog för era bra frågor och ert engagemang. Tack också Lars för att du ställde upp och gjorde dagen så bra!

Text: Anna Hansen
Foto: Emma Munters

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Julavslutning med täljning

En söndag i december hade Skogsungdomarna julavslutning med tema täljning. Tio deltagare fick utforska olika täljtekniker under handledning av Sef Aurell – naturligtvis kombinerat med glögg och lussebullar.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

3 januari 2025

Tio viktiga lärdomar om restaurering av skog i Europa

I en ny vetenskaplig studie från EU-projektet SUPERB utforskas trender, mönster och drivkrafter när det gäller restaurering av skog i olika delar av Europa. Utifrån en analys av historiska och nutida framgångar och misslyckanden presenteras tio viktiga lärdomar.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

21 oktober 2024

Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet

Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

21 oktober 2024

Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB

Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.

Läs mer
Hem Hem