Omfattande arbete med skogsskador
28 oktober 2020Skogsskador orsakade av bland annat skadesvampar, insekter, vilt, stormar och bränder har ökat de senaste åren och befaras öka ytterligare i framtiden. Mot bakgrund av detta fick Skogsstyrelsen inför 2020 extra medel från regeringen för att förstärka arbetet med bekämpning av skogsskador. Regeringen har också för avsikt att ytterligare stärka arbetet med att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador vilket konkretiserats i budgetpropositionen för 2021: Skogsstyrelsen får 30 miljoner kronor årligen för detta arbete och även Sveriges lantbruksuniversitet får 30 miljoner för att inrätta ett nationellt skogsskadecentrum.
Ett av de områden som Skogsstyrelsen har fokuserat på under 2020 är de stora problemen med multiskadad ungskog i norra Sverige.
– I norra Norrland har vi haft en mycket dålig utveckling på ungskogarna de senaste åren, vilket beror på skador av främst älg och olika skadesvampar, där törskatesvampen är den mest allvarliga. Uppföljningar visar att så mycket som 25 procent av ungskogarna här kan ha för få godkända huvudstammar enligt Skogsvårdslagen, säger Tobias Gramner, projektledare för Multiskadad ungskog.
Skogsstyrelsen har under året startat ett treårigt projekt för att öka kunskapen om multiskador och utveckla metoder för kartläggning, förebyggande åtgärder och skötsel av multiskadad ungskog. Samverkan med skogsbruket, forskare och andra intressenter är en viktig del i arbetet.
Hittills i år har Skogsstyrelsen genomfört fyra digitala träffar för markägare i Västerbotten om produktivare ungskogar och skogsskador.
Läs mer om regeringens anslag för att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador här
Läs mer om Skogsstyrelsens arbete med skogsskador genom att klicka här
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer