Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

Omfattande arbete med skogsskador

28 oktober 2020

Skogsskador orsakade av bland annat skadesvampar, insekter, vilt, stormar och bränder har ökat de senaste åren och befaras öka ytterligare i framtiden. Mot bakgrund av detta fick Skogsstyrelsen inför 2020 extra medel från regeringen för att förstärka arbetet med bekämpning av skogsskador. Regeringen har också för avsikt att ytterligare stärka arbetet med att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador vilket konkretiserats i budgetpropositionen för 2021: Skogsstyrelsen får 30 miljoner kronor årligen för detta arbete och även Sveriges lantbruksuniversitet får 30 miljoner för att inrätta ett nationellt skogsskadecentrum.

Ett av de områden som Skogsstyrelsen har fokuserat på under 2020 är de stora problemen med multiskadad ungskog i norra Sverige.

– I norra Norrland har vi haft en mycket dålig utveckling på ungskogarna de senaste åren, vilket beror på skador av främst älg och olika skadesvampar, där törskatesvampen är den mest allvarliga. Uppföljningar visar att så mycket som 25 procent av ungskogarna här kan ha för få godkända huvudstammar enligt Skogsvårdslagen, säger Tobias Gramner, projektledare för Multiskadad ungskog.  

Skogsstyrelsen har under året startat ett treårigt projekt för att öka kunskapen om multiskador och utveckla metoder för kartläggning, förebyggande åtgärder och skötsel av multiskadad ungskog. Samverkan med skogsbruket, forskare och andra intressenter är en viktig del i arbetet.

Hittills i år har Skogsstyrelsen genomfört fyra digitala träffar för markägare i Västerbotten om produktivare ungskogar och skogsskador.

Läs mer om regeringens anslag för att förebygga, övervaka och bekämpa skogsskador här

Läs mer om Skogsstyrelsens arbete med skogsskador genom att klicka här

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

21 oktober 2024

Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet

Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

21 oktober 2024

Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB

Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer
Hem Hem