Skogsprogramkonferens – nu lyfter vi skogen
8 januari 2020OBS! På grund av få anmälda dag 2 (20 februari) ställs denna dag in. Konferensen genomförs nu som ett endagsarrangemang utan middag den 19 februari (se modifierat program längre ned på denna sida).
Den 19 februari arrangerar Skogsprogrammet i Västerbottens län en konferens i Lycksele för att belysa möjligheter och utmaningar i den västerbottniska skogen och skogssektorn. Bland annat blir det presentationer och diskussioner om den pågående skogsutredningen samt utredningens beställningar till Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket. Dessutom kompetensförsörjning och jämställdhet, målkonflikter och dialog, samt förslaget till regional skogsstrategi för Västerbottens län.
Bland talarna finns Herman Sundqvist (Generaldirektör Skogsstyrelsen), Agneta Ögren (särskild utredare Skogsutredningen), Camilla Sandström (professor i statsvetenskap vid Umeå universitet), Helene Holstein (departementsråd Näringsdepartementet) och Rickard Carstedt (Regionråd Region Västerbotten).
När: 19 februari 2020
Var: Hotell Lappland, Lycksele
Kostnad: 600 kr, kostnaden faktureras efter konferensen
Boende: Eftersom konferensen nu begränsats till den 19 februari, så förutsätter vi att ni inte behöver boende. Om ni redan har beställt boende så måste ni själva kontakta Hotell Lappland för att avboka detta.
Frågor: Maila info@skogsprogramvasterbotten.se
Anmälan: Anmälan är nu stängd
Program
Onsdag 19 februari
09:30 Registrering och fika
10:00 Välkomna (Magdalena Andersson, landshövding Västerbottens län)
10:05 Praktisk information och dagens program (moderatorer: Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör Region Västerbotten, Staffan Norin, regionchef Skogsstyrelsen Region Nord)
10:10 Skogen som kraft i regional tillväxt (Rickard Carstedt, regionråd Region Västerbotten)
10:20 Nationella skogsprogrammet (Helene Holstein, departementsråd Näringsdepartementet)
10:35 Skogsprogrammet och Skogen i norra Sverige – möjligheter och utmaningar (Herman Sundqvist, Generaldirektör Skogsstyrelsen)
10:50 Regionala skogsprogrammet (Kristina Nilson, skogskonsulent Skogsstyrelsen, och Mikael Bergström, Länsstyrelsen Västerbotten)
11:15 JämLYS – presentation av den nya JämLYSen för Västerbotten (Helena Österlind, Klabböle konsult AB)
11:35 Skogen som attraktiv arbetsplats (Ann Dolling, universitetslektor SLU, Fredrik Bergström, HR-partner Sveaskog, Anders Ringsell, skogschef Martinssons)
12:00 Lunch
13:00 Innovation och förändring (Linda Nyström, VD Skogstekniska klustret)
13:20 Konflikter i skogen – hur når vi lösningar (Camilla Sandström, professor Umeå universitet)
13:45 Skogsutredningen (Agneta Ögren, utredare Skogsutredningen)
14:15 Nyckelbiotoper (Johan Wester, senior advisor Skogsstyrelsen)
14:55 Fjällnära skog (Stefan Henriksson, biolog Naturvårdsverket)
15:30 FIKA
16:00 Temaseminarier skogsutredningen: nyckelbiotoper och fjällnära skog
16:55 Sammanfattning av dagen (Magdalena Andersson, Anna Pettersson och Staffan Norin)
17:00 Avslut
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer