Samverkan mellan skogsprogram i norr
13 april 2021Sedan starten av de regionala skogsprogrammen hösten 2018 har Västerbottens regionala skogsprogram samverkat med övriga regionala skogsprogram i norra Sverige, dvs i Norrbottens, Jämtlands och Västernorrlands län. Denna samverkan handlar bland annat om idéutbyte, omvärldsbevakning och påverkan, samlad kunskap och forskning, samt gemensamma profilområden såsom träbyggnad och jämställdhet.
– Syftet är att få en större samlad effekt av arbetet i de länsvisa skogsprogrammen, både för varje enskilt län men även i ett regionalt och nationellt perspektiv, säger Staffan Norin, regionchef Skogsstyrelsen.
Så här ser läget ut för de regionala skogsprogrammen i de andra länen.
Västernorrland
Den 12 april lanserades Västernorrlands regionala skogsprogram (dvs strategin) med en digital konferens där bland annat landsbygdsminister Jennie Nilsson och Berit Högman, landshövding i Västernorrlands län, deltog. Dokumentet Västernorrlands regionala skogsprogram kommer att publiceras inom kort.
– Nästa steg är att ta fram en handlingsplan. Den är påbörjad men ska nu färdigställas, berättar Vanja Strand, Skogsstyrelsen och regional samordnare för skogsprogrammen i norra Sverige.
Klicka här för mer info om Västernorrlands regionala skogsprogram
Jämtland
Jämtlands regionala skogsprogram (dvs strategin) var ute på remiss under hösten 2020 och har därefter omarbetats. Under våren 2021 planeras att programmet ska fastställas hos de ägande myndigheterna, dvs Länsstyrelsen i Jämtlands län, Region Jämtland Härjedalen och Skogsstyrelsen. Under hösten 2020 genomfördes också workshoppar för att skapa breda inspel till aktiviteter i en kommande handlingsplan. Utifrån dessa inspel, och de mål och delmål som preciseras i programmet/strategin, kommer nu en första handlingsplan att arbetas fram.
– Det viktigaste har varit processen, att få till en dialog mellan parterna. Det är samtalet som har varit hela poängen. Målsättningen är att bibehålla dialogen mellan parterna och utveckla den, säger Peter Andrén, länsstyrelsen och processledare för Jämtlands regionala skogsprogram.
Klicka här för mer info om Jämtlands regionala skogsprogram
Norrbotten
I Norrbotten har en strategi för det regionala skogsprogrammet gemensamt antagits av Länsstyrelsen i Norrbottens län, Skogsstyrelsen och Region Norrbotten. Nu pågår arbetet med att ta fram en handlingsplan och den beräknas vara färdig till hösten.
– Det känns som att vi börjar hitta vägen framåt och vägen framåt ska vi bygga tillsammans med intressenterna, säger Maria Palo Isaksson, länsstyrelsen och processledare för Norrbottens regionala skogsprogram.
Klicka här för mer info om Norrbottens regionala skogsprogram
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer