Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

21 deltagare på regionalt rundabordssamtal om skogarnas kulturarv

29 maj 2023

Den 8 maj samlades 21 personer på Västerbottens museum i Umeå för ett regionalt rundabordssamtal om de västerbottniska skogarnas kulturarv. På mötet diskuterades förutsättningarna för ett eventuellt framtida projekt med skogarnas kulturarv, och då framför allt det immateriella kulturarvet, i fokus.

Västerbottens museum och Västerbottens regionala skogsprogram var initiativtagare till rundabordssamtalet. Syftet med mötet var att diskutera ett eventuellt framtida projekt med fokus på att öka nyfikenheten och kunskapen hos allmänheten om det fysiska och immateriella kulturarvet i Västerbottens skogar.

Varför?

Vid rundabordssamtalet framkom att det finns flera anledningar till att ett sådant projekt är angeläget, bland annat för att

  • Unga har dålig kunskap om, intresse av och anknytning till skogen.
  • Man måste ha kunskap om och förstå historien – dvs. vad har skogen betytt för människorna under olika tider – för att kunna arbeta med nutida problem och konflikter.
  • Vi saknar berättelserna om människorna i skogen eftersom ingen idag har det övergripande ansvaret för att samla in dessa berättelser.

Hur?

Deltagarna hade också många idéer om aktiviteter som skulle kunna ingå i ett sådant här projekt, bland annat

  • Dokumentation av kulturlämningar och fysiska kulturarv, men kanske framför allt det immateriella kulturarvet – berättelser om ”Skogen mellan träden”.
  • Parallella spår: inventering/vetenskap, berättelser, musik – som går ihop ibland.
  • Underifrånperspektiv, folkrörelse, citizen science (rapportera in digitalt)
  • En västerbottnisk expertgrupp som kan svara på frågor från folk som hittat något spännande i skogen.

Nu är tanken att utveckla de idéer som framkom vid rundabordssamtalet och skriva ihop en ansökan om en förstudie. Om detta går vägen är planen på längre sikt att få till stånd ett flerårigt genomförandeprojekt.

Deltagare

Deltagare på rundabordssamtalet var: Anders Esselin (Skogsprogram Västerbotten/Man & Nature AB), Anna Bromé (Sveaskog), Anna Stens (Folkrörelsearkivet), Anna-Lena Axelsson (SLU), Anna-Maria Rautio (Sveaskog), Berit Andersson (Västerbottens museum), Erik Sandén (Västerbottens museum), Eva Lundström (Skogs- och samemuseet i Lycksele AB), Gudrun Nordstedt (Vaartoe), Irene Gustafsson (Västerbottens museum), Jans Heinerud (Västerbottens museum), Jeanette Joelsson (Länsstyrelsen Västerbotten), Joakim Sandberg (Region Västerbotten), Kajsa Åberg (Region Västerbotten), Krister Stoor (Vaartoe), Kristina Nilsson (Skogsstyrelsen), Magnus Andersson (Skogs- och samemuseet i Lycksele AB), Peter Jonsson (Länsstyrelsen Västerbotten), Sara Sundbaum (Skogsprogram Västerbotten/Länsstyrelsen Västerbotten), Therese Hellkvist (Skellefteå museum) och Therese Sigmundsdotter (Skogsstyrelsen).

 

Text: Anders Esselin

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem