Regionala utvecklingsmedel till skogsprogrammet och flera andra skogliga projekt
2 juni 2021Västerbottens regionala skogsprogram har tilldelats 797 930 kr i regionala utvecklingsmedel för genomförande av strategi och handlingsplan under 2021.
– Ett välkommet tillskott för Västerbottens regionala skogsprogram. Det innebär att vi nu kan växla upp vårt genomförandearbete som handlar om att engagera alla skogliga intressenter för att förverkliga möjligheter och bättre hantera utmaningar kopplade till den västerbottniska skogen, säger Lars Lustig, länsråd Länsstyrelsen Västerbotten och ordförande i styrgruppen för skogsprogrammet.
Flera andra projekt med anknytning till skogen i Västerbotten har också beviljats regionala utvecklingsmedel från Region Västerbotten:
RISE Research Institutes of Sweden AB har tilldelats 1,2 miljoner kr för projektet ”FInest” (2021–2023). Projektet handlar om att bidra till hållbar utveckling av skogsbärsbranschen och till ökad innovation i livsmedelskedjan. Projektet kommer att bygga upp en kunskapsplattform och ett företagsnätverk för att skapa en innovativ och långsiktigt hållbar industriell utveckling. Teknisk FoU kommer att genomföras i en så kallad testarena där man kommer att forska och utveckla ett innovativt industrikoncept för att kunna dela upp bären i små komponenter s.k. bärraffinaderi. Genererad kunskap sprids i det nav för bärbranschen som projektet kommer att skapa, och kan därmed leva vidare efter projektets slut. Projekt är ett underprojekt till FINEST, ett av FORMAS fyra beviljade kompetenscentra för den stora nationella satsningen på livsmedelsindustrins omställning.
Klicka här för mer info om Finest
BioFuel Region Bfr AB har tilldelats 700 620 kr i regionala utvecklingsmedel för projektet ”Mervärde från värdefulla avverkningsrester” (2021–2022). Syftet är att utveckla nya metoder för att producera värdefulla biokemikalier. Metoderna ska säkerställa att kemikalierna bevaras i alla led fram till en lokal industri där värdefulla biokemikalier kan utvinnas och bli högvärdiga produkter. Projektet bygger vidare på en 15-årig samverkan mellan BioFuel Region, forskare på SLU och expertis i Finland. Total budget är 0,6 M Euro som finansieras av Botnia-Atlantica, Österbottens förbund och Region Västerbotten.
Klicka här för mer info om Mervärde från värdefulla avverkningar
Skogstekniska Klustret Ekonomisk Förening har tilldelats 102 801 kr i regionala utvecklingsmedel för projektet ”Optisk mätteknik inom den skogliga värdekedjan” (2021). Företag inom den skogliga värdekedjan pekar på vikten av teknikutveckling i syfte att öka robotiseringen och automatiseringen. Optisk mätteknik är ett teknikområde som understödjer robotisering och automation och som utav EU-kommissionen har definierats som en nyckelteknologi för fortsatt konkurrenskraft. Behovet av en påskyndad robotiserings- och automatiseringstakt tillsammans med den tekniska utveckling som sker inom fältet optisk mätteknik skapar stora möjligheter för nya, innovativa produkter och tjänster i den skogliga värdekedjan som i sin tur ökar bolagens konkurrenskraft. De beviljade regionala utvecklingsmedlen är medfinansiering till en förstudie i Interreg Botnia-Atlantica som syftar till att kartlägga vilka utmaningar inom den skogliga värdekedjan som kan lösas med hjälp av optisk mätteknik och hur det kan främja ytterligare digitalisering och automatisering för att öka konkurrenskraften och göra branschen mindre sårbar. Förhoppningen är sedan att det ska leda vidare till en större ansökan och ett genomförandeprojekt i nästa programperiod.
Klicka här för mer info om Optisk mätteknik inom den skogliga värdekedjan
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs mer