Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

3 maj 2024

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

2015 startade Sveriges nationella skogsprogram med regeringens vision: Skogen, det gröna guldet, ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi. Tre år senare presenterades strategi och handlingsplan för det nationella skogsprogrammet. Då föreslogs också en regional dimension, dvs regionala skogsprogram, och på hösten 2018 startades därför regionala skogsprogram i de flesta län i Sverige. Men eftersom inga medel har tilldelats insatser på regional nivå sedan 2022 så har knappt hälften av länen idag någon aktiv verksamhet och ännu färre en långsiktig ambition.

Lära och inspireras av varandra

Syftet med mötet i Karlstad den 25 april var att samla projektledarna för några av de mest aktiva regionala skogsprogrammen för att lära av och inspireras av varandra. På plats var projektledarna för skogsprogrammen/-strategierna i Västerbotten, Sörmland, Dalarna, Värmland, Västra Götaland och Småland. Projektledaren för Hallands skogsprogram skulle också ha deltagit, men fick förhinder.

Mängder av aktiviteter och projekt

Större delen av dagen ägnades åt att dela erfarenheter och diskutera organisation, finansiering, aktiviteter, framgångsfaktorer och utmaningar. Det blev tydligt att våra regionala skogsprogrammen löst uppgift, organisation och finansiering på olika sätt, men också att det finns stora likheter och att alla lyckats hålla igång verksamheten med mängder av aktiviteter och projekt.

Tydligt underifrånperspektiv

Tillsammans kunde vi konstatera att arbetet på regional nivå är mycket betydelsefullt och viktigt för att bidra till de nationella målen. Inte minst genom att skapa ett tydligt underifrånperspektiv i arbetet och genom att erbjuda regionala mötesarenor där alla skogliga intressenter kan delta i dialog, genomföra insatser och dela erfarenheter.

Nu fortsätter vi vårt samarbete. I slutet av mötet sammanställde vi en gemensam "att-göra-lista". Bland annat planerar vi aktiviteter i samband med den nationella skogsprogramkonferensen i Växjö i slutet av november och ett antal samarrangerade webbinarier med aktuella ämnen under året.

Text: Anders Esselin

Foto: Johan Varenius

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem