Ny rapport om mat från skogen

7 november 2019

Livsmedelsproduktionen med utgångspunkt i skogslandskapet omfattar allt från bär, svamp och andra växter, till kött från ren och vilt av olika slag. Fisk skulle naturligtvis också kunna räknas in i den skogliga livsmedelssektorn, men det har inte gjorts inom ramen för denna intervjustudie.

Huvuddelen av de firmor och företag som producerar, förädlar eller säljer livsmedelsprodukter från skogen är småskaliga. De är också utspridda över hela Västerbotten med få tendenser till klusterbildning. Den skogliga livsmedelssektorn skapar trots det många arbetstillfällen i länets landsbygder och bidrar på så sätt till en levande landsbygd.

Möjligheterna att utveckla förädlingsgraden av livsmedel från Västerbottens skogar bedöms som mycket stor, men det finns också åtskilliga utmaningar som hindrar en positiv utveckling av branschen, t ex varierande tillgång på råvara och brist på personal, kompetens och samverkan.

Klicka här för att ladda ner rapporten

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Julavslutning med täljning

En söndag i december hade Skogsungdomarna julavslutning med tema täljning. Tio deltagare fick utforska olika täljtekniker under handledning av Sef Aurell – naturligtvis kombinerat med glögg och lussebullar.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

3 januari 2025

Tio viktiga lärdomar om restaurering av skog i Europa

I en ny vetenskaplig studie från EU-projektet SUPERB utforskas trender, mönster och drivkrafter när det gäller restaurering av skog i olika delar av Europa. Utifrån en analys av historiska och nutida framgångar och misslyckanden presenteras tio viktiga lärdomar.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

21 oktober 2024

Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet

Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

21 oktober 2024

Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB

Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.

Läs mer
Hem Hem