Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

Programrådsmöte om skog – i skogen

29 september 2023

Vad är egentligen schackrutehuggning och hur kan man restaurera en lövskog? Och vad är poängen med sådana åtgärder? Det var frågor på agendan när programrådet för Västerbottens regionala skogsprogram samlades för en exkursion i närheten av Umeå den 25 september. Trots att vädret stundtals var lite kärvt med både regn och blåst deltog 18 personer. På det hela taget blev det en bra eftermiddag med intressanta presentationer, kluriga frågor, många diskussioner och en del skratt.

Schackrutehuggning på Nydala

Första stoppet på exkursionen var Nydala utanför Umeå. Här har Umeå kommun, SLU och Skogssällskapet testat en speciell modell för hyggesfritt skogsbruk på tolv hektar. Från marken ser det ut som en skog med många gläntor. Ovanifrån ser skogen däremot ut som ett schackbräde där skogen avverkats i varannan ruta, där varje ruta är ungefär 30 meter bred och 33–45 meter lång.  

– I takt med att intresset för hyggesfria avverkningsmetoder ökar så behöver det göras många olika försök med många olika metoder för att få bättre kunskap. Hyggesfritt skogsbruk är inte antingen eller, svart eller vitt, utan det finns många olika sätt att göra det på och metoderna lämpar sig olika bra beroende på vilket mål skogsägaren har, berättade Charlotta Erefur, forskare vid SLU och samordnare för Enheten för skoglig fältforskning.

Metoden schackrute­mönstrad avverkning är inte vanlig, men inte heller helt obeprövad. Forskare vid SLU har i drygt 15 år studerat denna typ av huggning vid den skogliga försöksparken Svartberget utanför Vindeln. 

Enligt Charlotta Erefur är en huvudpoäng med den här metoden kompromiss­tänket.

– Om en skogsägare står inför en åtgärd där målsättningen är att skapa något annat än ett traditionellt hygge så kan en sådan här avverkning vara ett steg på vägen. En schackrutehuggning kan ge en ekonomi som bär sig, samtidigt som hänsyn tas till exempelvis rekreation, biologisk mångfald eller rennäring.

Restaurering av lövskog i Klabböle

Det andra stoppet var vid Klabböle energicentrum. Här i skogarna kring Klabböle och Sörfors har Umeå kommun och fem andra markägare fått medel för att genomföra åtgärder som ska få den vitryggiga hackspetten och många andra arter att trivas.

– Vitryggen behöver stora områden lövskog för att trivas. Kommunen är en stor markägare i området och tack vare projektmedlen och samarbete med de privata markägarna kan vi göra åtgärder i ett ännu större område, berättade Marlene Olsson, naturvårdare Umeå kommun.

Åtgärderna, som omfattar ett 130 hektar stort område, handlar bland annat om att röja fram lövträd i täta bestånd och skada och ringbarka vissa träd för att på så sätt skapa död ved. Senare kommer även skogsmaskiner användas för att avverka större granar och på så sätt gynna lövträd. 

Enligt Marlene Olsson kommer åtgärderna att leda till att även sikten och framkomligheten bli bättre.

– Det är redan ett uppskattat friluftsområde och på sikt tror jag att det kommer bli ännu trevligare att vistas här.

Lövskogsprojektet pågår i två år med start hösten 2023. Det är ett samverkansprojekt mellan fem privata skogsägare, Vattenfall och Umeå kommun. Åtgärderna genomförs med stöd av Skogsstyrelsen, EU-projektet SUPERB och Rewilding Sweden.

Text och bild: Anders Esselin

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem