Första mötet för brett sammansatt programråd

23 juni 2021

Den 16 juni genomfördes ett första möte med Västerbottens regionala skogsprograms nya programråd.

– Det kändes bra, trots att det var digitalt och att vi är så många i programrådet, säger Lotta Folkesson, ordförande LRF i Västerbotten.

– Ja, det var helt ok, även om jag blev lite sur i en av gruppdiskussionerna, säger Thomas Stenlund, renskötare i Malå sameby.

Västerbottens regionala skogsprogram är helt beroende av alla som brinner för att utveckla olika skogliga värden och verksamheter i länet. Sedan starten i oktober 2018 har flera hundra personer bidragit med kunskap och engagemang. Det breda deltagandet var avgörande för framtagande av olika temarapporter, vilka utgjorde grunden för utveckling av strategi och handlingsplan.

För att det ska bli ett bra driv i genomförandearbetet, med ett fortsatt brett stöd och engagemang, har styrgruppen för skogsprogrammet tagit beslut om att anpassa organisationen och bland annat tillsätta ett programråd. Den 16 juni genomfördes ett första digitalt möte med det nya programrådet.

Presentationer och gruppdiskussioner

Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län, inledde och avslutade mötet. Däremellan deltog landshövdingen i diskussionerna. Styrgruppen presenterade Västerbottens regionala skogsprogram och Camilla Sandström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, gav en presentation med rubriken ”Högt tonläge i skogsdebatten – vilken roll kan ett regionalt skogsprogram spela?”. Vi hann också med tre gruppdiskussioner där programrådets medlemmar fick bekanta sig med varandra.

– Jag tycker det är viktigt att lägga mycket tid på att vi får lära känna varandra och varandras förväntningar för att bygga förtroende så här i början. Utmaningen är att bli konkreta. Vi får inte fastna i det övergripande. Det finns en del konflikter som vi så småningom måste vara modiga och diskutera, säger Lotta Folkesson.

– Om jag kan bidra till att förändra någonting så att renskötseln, och framför allt skogsrenskötseln, överlever och blir kvar – då har jag då gjort någonting, då har jag nått mitt mål, säger Thomas Stenlund.

Bred sammansättning

Programrådet har en bred sammansättning med representanter i ledande positioner i olika skogliga branscher och verksamheter. Programrådets roll, ansvar och uppgifter är

  • Att ge vägledning och råd till styrgruppen för Västerbottens regionala skogsprogram
  • Att stödja framtagande av ny strategi (2025) för Västerbottens regionala skogsprogram genom att diskutera och belysa förslag från arbetsgrupperna.
  • Att fortlöpande diskutera förslag från arbetsgrupperna om modifiering och revidering av handlingsplan för Västerbottens regionala skogsprogram.
  • Att diskutera aktuella frågor som relaterar till Västerbottens regionala skogsprogram.
  • Att ansvara för nominering av representanter till arbetsgrupper.
  • Att vårda och bära strategin och att vara ambassadörer för Västerbottens regionala skogsprogram, vilket innebär att: representera sin sektor/bransch; föra dialog med och sprida information till andra aktörer inom sin sektor/bransch om Västerbottens regionala skogsprogram; och att lyfta frågor från sin sektor/bransch för diskussion i Programrådet.

Klicka här för att läsa mer om Västerbottens regionala skogsprograms organisation och vilka som är med i programrådet.

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem