Nya satsningar inom Västerbottens regionala skogsprogram
23 juni 2022Västerbottens regionala skogsprogram drar nu igång tre nya satsningar: samarbete om skog inom Barentsregionen, mångbruk av skog i norra Sverige, samt ungdomsengagemang i skogliga frågor. Förhoppningen är att projekten ska bidra till en kapacitetsuppbyggnad inom länet, men även att skapa förutsättningar för ett utökat internationellt utbyte.
Samarbete om skog inom Barentsregionen
Den första satsningen gäller ett större projekt inom Barentsområdet med arbetsnamnet ”Sustainable development of local communities by multiple use of forests”. Den utgår från de pilotstudier som skrivits tillsammans med våra samarbetspartners i Norra Karelen i Finland sedan hösten 2020. Samtal med representanter för fem modellandskap i Sverige, Norge och Finland har inletts för att med utgångspunkt i pilotstudierna söka finansiering för ett gemensamt, flerårigt projekt med syfte att främja gränsöverskridande samarbete och öka kunskapen om skogens olika värden inom Barentsregionen.
Mångbruk av skog i norra Sverige
Västerbottens regionala skogsprogram går också in i en gemensam satsning med de andra regionala skogsprogrammen i norra Sverige för utveckling av, och kapacitetsuppbyggnad inom, mångbruk av skog. Satsningen är inspirerad av projektet Skogens Kraft som framgångsrikt bedrivits i Småland, Kronoberg och Gotland för att stärka utvecklingen av det småskaliga företagandet med sin bas i skogen. Mångbruksprojektet ska bidra till nätverkande och utbildning för mångbrukare i norra Sverige, men bygger även kapacitet för internationellt utbyte genom det storskaliga Barentsprojektet.
Ungdomsengagemang i skogliga frågor
Den tredje satsningen handlar om att engagera och involvera ungdomar i diskussioner om skog och hållbarhet i ett större perspektiv genom att starta en ungdomsgrupp kopplad till Västerbottens regionala skogsprogram. Ungdomsgruppen ska ledas av ungdomar med stöd av Västerbottens regionala skogsprogram och Future Forests, SLU. Satsningen kommer att ge ungdomar en unik möjlighet att bekanta sig med skogens olika värden och verksamheter samt möjliggöra utbyten med andra ungdomsgrupper i Barentsområdet.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs mer