Ny rapport: Biosfärområden i Barentsregionen
1 mars 2021Inom Barentsregionen finns idag sex formellt erkända UNESCO biosfärområden: Vindelälven-Juhttátahkka i Sverige, Norra Karelen i Finland, och Laplandskiy, Kenozersky, Vodlozersky och Metsola i Ryssland. Under vintern har en studie genomförts med syftet att klarlägga möjligheter till ökat samarbete mellan biosfärområden genom att använda barentssamarbetet (the Barents Euro-Arctic Cooperation) som en plattform.
Studien visar bland annat
- Att det har funnits ett omfattande samarbete under de senaste 20 åren mellan finska och ryska biosfärområden i Barentsregionen, och även mellan dessa biosfärområden och andra aktörer i gränsområdena mellan Finland, Ryssland och Norge.
- Att det finns goda förutsättningar för att ytterligare utveckla samarbetet mellan biosfärområdena i Barentsregionen och även i större utsträckning involvera biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, olika norska organisationer och andra aktörer som strävar efter hållbar utveckling i regionen.
- Att ambitioner, mål och aktiviteter hos biosfärområdena har många likheter med olika arbetsgrupper inom barentssamarbetet, t ex Working Group on Barents Forest Sector (WGBFS).
- Att barentssamarbetet kan vara en viktig partner och en potentiell plattform för biosfärområden.
- Och att biosfärområden kan fungera som modellområden för aktiviteter som initieras av olika arbetsgrupper inom barentssamarbetet, stärka samarbetet mellan olika arbetsgrupper, samt stärka det interregionala samarbetet inom regionen.
– Samarbete mellan biosfärområden från olika länder kan innebära en energikick för biosfärområdena och de aktörer som finns inom biosfärområdena. Det kan ge nya perspektiv, idéer och eventuellt gemensamma projekt. Känns inte minst som en jättebra möjlighet att göra något inom det skogliga ämnesområdet inom Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, säger Kristina Nilson Skogsstyrelsen/Västerbottens regionala skogsprogram.
Studien har finansierats av Sveriges nationella skogsprogram via Skogsstyrelsen och av det norska ordförandeskapet för Working Group on Barents Forest Sector (WGBFS). Anders Esselin, processledare för Västerbottens regionala skogsprogram, har varit projektledare för studien.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs mer