Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete

Ny rapport: Mångbruk av skog i Barentsområdet

25 februari 2022

Barentsregionens vidsträckta skogar är av stor betydelse, både ekonomiskt, socialt och miljömässig. Inte minst är skogarna viktiga för människor som bor och verkar i regionens landsbygder och här spelar små och medelstora företag inom skogsbruk, träförädling, turism, rennäring och livsmedel en särskilt viktig roll.

I en ny studie med fokus på mångbruk av skog har nuläget för små och medelstora företag i sju landskap inom Barentsregionen kartlagts. De sju landskapen är Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka och Tornedalen 2020 (Sverige), Norra Karelens Biosfärområde och Rokua Geopark (Finland), Sør-Varanger Kommune (Norge), samt Metsola och Vodlozersky Biosfärområden (Ryssland).

– Vår studie visar att det finns många möjligheter att utveckla mångbruket av skog i Barentsregionen. Studien visar också att de studerade landskapen har många gemensamma utmaningar och möjligheter, säger Emilia Barsk, Västerbottens regionala skogsprogram/Länsstyrelsen Västerbotten, och huvudförfattare till rapporten.

Exempel på identifierade utmaningar för skogsrelaterade små och medelstora företag är klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald, tillgång på skogsråvara och arbetskraft, samt skogsskador orsakade av älg, insekter och svampar.

För att förverkliga möjligheterna med ett utvecklat mångbruk i Barentsregionens skogar krävs bland annat en förbättrad dialog och ett utökat samarbete mellan företag som bygger sin verksamhet på träråvara; mellan företag som bygger sin verksamhet på andra värden i skogen; mellan företag som bygger sin verksamhet på träråvara och företag som är beroende av andra skogliga värden; samt mellan skogsägare och mångbruksföretagare.

– Gränsöverskridande samarbeten, som fokuserar evidensbaserad kunskap och goda exempel, kan stödja denna utveckling och ge ytterligare mervärde, säger Emilia Barsk.

Studien är finansierad av Skogsstyrelsen.

Klicka här för att ladda ner rapporten

 

 

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem