Noterat i nyhetsflödet november 2021
2 december 2021Rekordmånga LONA-projekt i Västerbotten
Länsstyrelsen. Friluftslivets år 2021 beviljar Länsstyrelsen Västerbotten nästan fem miljoner kronor till projekt som främjar naturvård och friluftsliv i alla länets kommuner.
Nya digitala dikeskartor
SLU. Sveriges lantbruksuniversitet har tillsammans med Skogsstyrelsen tagit fram heltäckande dikeskartor för Sverige. Kartorna har framställts med hjälp av laserdata och artificiell intelligens och kan underlätta vid klimatanpassning av översvämningskänsliga områden och vid restaurering av våtmarker. De digitala dikeskartorna är tillgängliga som öppna data.
Terrängkörning kan orsaka ras
Skogsstyrelsen. Körning i terräng eller genom vattendrag samt grävning och anläggande av skogsbilvägar – allt detta kan orsaka ras som i sin tur skadar på samhällsfunktioner. Nu vill flera myndigheter se åtgärder.
Contorta innebär risker för inhemska arter
Extrakt (Formas). Naturvårdsverket bedömer att Skogsstyrelsens förslag till ändringar av föreskrifter och allmänna råd i Skogsvårdslagen kan få en betydande negativ påverkan på skogslandskapets funktion för biologisk mångfald. Bland annat föreslår Naturvårdsverket i ett remissvar i stället att de befintliga geografiska begränsningsreglerna för contortatall och det befintliga skyddsavståndet till skyddad natur på minst en kilometer bibehålls.
Blandad skog bra ur flera perspektiv
Extrakt. Björk är Sveriges vanligaste lövträd, och som alla andra lövträd är björken viktig såväl för den biologiska mångfalden som för de ekosystemtjänster som skogen ger oss människor. Björken fungerar även som riskspridare. Det konstaterar Skogforsk i en ny rapport.
Skolbesök och dialogmöten med biosfärungdomar
Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. För att komma närmare och få i gång dialog med ungdomarna i biosfärområdet har personal från biosfärområdets kansli börjat besöka gymnasie- och högstadieskolor i kommunerna som ingår i biosfärområdet.
Forskning sätter värde på biologisk mångfald
World Forest Forum. Är det möjligt att sätta ett värde på biodiversitet precis som på virke? Det frågar sig forskaren Alexandra Holmlund.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs mer