Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Noterat i nyhetsflödet mars 2022

31 mars 2022

”Sluta rekrytera från bara halva befolkningen”

Tidningen Skogen: Anna Schönström och Elin Olofsson, Nyks (Nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke binära i skogsbranschen), konstaterar att faktaunderlag om jämställdhet i skogsbranschen pekar åt fel håll.

Klicka här för att läsa hela debattinlägget på Föreningen skogens webbplats

Stora naturreservat på gång i Västerbottens fjällnära skogar

Länsstyrelsen Västerbotten. Skogslandskap som saknar motstycke i Europa skyddas nu för framtiden, samtidigt som markägarna ersätts ekonomiskt. Det är resultatet av en samverkan mellan Länsstyrelsen Västerbotten, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och tre allmänningsskogar i Västerbottens län.

Klicka hör för att läsa mer på Länsstyrelsens webbplats

Personalbrist hotar skogsföretag när skogsarbetare från Ukraina stoppas

SVT Nyheter Västernorrland. Det svenska skogsbruket är beroende av arbetskraft från andra länder, inte minst Östeuropa. Men kriget i Ukraina har gjort det omöjligt för många ukrainare att ta jobb i svenska skogar med röjningsarbete eller plantsättning i år.

Klicka här för att läsa mer på SVT:s webbplats

Stora satsningar på värdefull natur och friluftsliv i hela Västerbotten

Länsstyrelsen Västerbotten. Naturvårdsverket har fördelat medel till länsstyrelserna för skydd av och åtgärder för värdefull natur. Budgeten för 2022 innebär en fortsatt hög tilldelning som kommer att bidra till bättre möjligheter för friluftsliv och ökad biologisk mångfald i länet.

Klicka hör för att läsa mer på Länsstyrelsens webbplats

Letar säkra metoder att mäta trädens kolinlagring

Extrakt. I drygt 20 år har svenska skogsägare kunnat miljöcertifiera sitt skogsbruk. Men metoderna som används för att beräkna skogens förmåga att binda kol är osäkra och bygger på gammal forskning, menar Daniel Metcalfe, professor vid Umeå universitet.

Klicka här för att läsa mer i Formas nyhetsbrev Extrakt

Heurekasystemet uppdaterat för ett förändrat klimat

Mistra. Granbarkborre och stormskador. Ett förändrat klimat innebär ökade risker och större osäkerhet i skogsbruket. Inom forskningsprogrammet Mistra Digital Forest arbetar forskare med att ta fram verktyg där klimatperspektivet tas med i den skogliga planeringen.

Klicka här för att läsa mer på Mistras webbplats

Produktionsavgift kan finansiera avsättningar

SKOGEN. En fond uppbyggt av produktionsavgifter från skogsägare skulle kunna kompensera dem som göra stora avsättningar för naturvård, enligt ett forskarlag som analyserat markplanering.

Klicka här för att läsa mer på SKOGENS webbplats

 

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

21 oktober 2024

Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet

Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

21 oktober 2024

Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB

Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer
Hem Hem