Noterat i nyhetsflödet januari 2022
31 januari 2022Större klimatnytta i de delar av norra barrskogsbältet där skogen brukas
SLU. Kolförrådet i de mest intensivt brukade boreala skogslandskapen ökar, medan det är relativt oförändrat i mindre intensivt brukade skogar. Där har förlusterna av kol vid skogsbränder istället varit betydande. De slutsatserna dras i en internationell forskningsrapport.
Klicka här för att läsa pressmeddelande från SLU
Samebyar missgynnas när mark exploateras
Extrakt (Formas). I en ny rapport från Stockholm Environment Institute (SEI) konstateras att samebyar ofta missgynnas i de avtal som tecknas i samband med exploatering av mark. Det handlar bland annat om utveckling av vind- och vattenkraft, bergtäkt och biltestverksamhet.
Klicka här för att läsa artikeln i Extrakt
300 miljoner kronor i ersättning 2021 efter nekade avverkningar i fjällnära skog
Skogsstyrelsen. Antalet ansökningar om att få avverka i fjällnära skog slog nytt rekord under 2021. Tack vare en kraftfull insats med bedömning av skogsområden och handläggning har Skogsstyrelsen under året som gick fattat beslut motsvarande ersättningsbelopp till skogsägare på över 300 miljoner kronor.
Klicka här för att läsa Skogsstyrelsens pressmeddelande
Kampanj för att locka arbetskraft till sågverk i Västerbotten
Holmen. Under 2022 driver Holmen en stor kampanj för att locka fler att börja jobba på sågverken i Kroksjön och Bygdsiljum. Konkurrensen om arbetskraften hårdnar i Västerbotten, inte minst i Skellefteå med omnejd där Holmen har sina två sågverk. Därför satsar nu Holmen på en stor kampanj. Kampanjen ska skapa en starkare känsla för anläggningarna i Kroksjön och Bygdsiljum – och sågverksindustrin som framtidsbransch – så att fler blir intresserade av att arbeta där.
Klicka här för att läsa mer om Holmens kampanj
Innovativa samarbeten för ett effektivt och hållbart skogsbruk
SCA. SCA Skog satsar på teknikutveckling för ett effektivt och hållbart skogsbruk. Bland annat är SCA med i utveckling av en fjärrstyrd 5G-uppkopplad virkeslastare och eldrivna timmerbilar.
Klicka här för att läsa mer om SCA Skogs innovationsarbete
Digitala viltkvällar i februari
Norra Skog. Under februari anordnar Norra Skog i samarbete med Skogsstyrelsen fem digitala viltkvällar. I denna utbildning kommer skogsägare att få lära sig mer om älgförvaltning och hur läget ser ut i det område där de har sin skog. Deltagarna kommer också att få råd om hur de kan sköta sin skog och agera för att minska viltskadorna.
Klicka här för anmälan till de digitala viltkvällarna
Medborgarforskning ska öka kunskapen om vilda djur
SLU. Nu utvecklas en ny plattform för viltkameraövervakning som ska göra det möjligt att följa hur vilda djur sprider sig, och se om de blir fler eller färre. Till plattformen Viltbild ska alla som har en viltkamera kunna bidra med bilder. Plattformen utvecklas i samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Svenska Jägareförbundet och ska vara klar 2024.
Klicka här för att läsa mer om projektet
Nytt centrum mot skogsskador
SLU. Med en ordentlig förstärkning av krigskassan kraftsamlar SLU mot skogsskadorna. Det är allt från granbarkborrar till älgbete, från bränder till rotröta.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Julavslutning med täljning
En söndag i december hade Skogsungdomarna julavslutning med tema täljning. Tio deltagare fick utforska olika täljtekniker under handledning av Sef Aurell – naturligtvis kombinerat med glögg och lussebullar.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
3 januari 2025Tio viktiga lärdomar om restaurering av skog i Europa
I en ny vetenskaplig studie från EU-projektet SUPERB utforskas trender, mönster och drivkrafter när det gäller restaurering av skog i olika delar av Europa. Utifrån en analys av historiska och nutida framgångar och misslyckanden presenteras tio viktiga lärdomar.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs mer