Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

Noterat i nyhetsflödet i juli

3 augusti 2022

Miljöanpassad skogsgödsling för ökad takt i klimatomställningen

Regeringskansliet. Regeringen har beslutat att ge Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i uppdrag att ta fram en förstudie om miljöanpassad skogsgödsling för ökad skoglig tillväxt. Uppdraget ska bidra till att stärka bioekonomins roll i klimatomställningen.

Klicka här för att läsa mer i PM från Näringsdepartementet

 

Uppdaterad handlingsplan och lägesrapport för Sveriges nationella skogsprogram.

Regeringskansliet. Den uppdaterade handlingsplanen för Sveriges nationella skogsprogram publicerades den 7 juli. Handlingsplanen tydliggör mångfalden av åtgärder och aktörer som bidrar till skogsprogrammets vision.

Klicka här för att läsa PM 200 insatser från skogen ska bidra till jobb i hela landet

Klicka här för att läsa mer om uppdaterad handlingsplan och lägesrapport för Sveriges nationella skogsprogram

 

Utökade medel till regionala insatser i skogsprogrammet

Skogsstyrelsen. Regeringen har gett Skogsstyrelsen i uppdrag att fördela ytterligare en miljon kronor till regionala insatser som stödjer det nationella skogsprogrammets vision och målen för de fem fokusområdena i skogsprogrammets strategi.

Klicka här för att läsa mer på Skogsstyrelsen webbplats

 

Många nya regeringsuppdrag om skogen

Skogsstyrelsen. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har fått ett stort antal regeringsuppdrag som rör skogen. Nu förbereder de båda myndigheterna för att tillsammans genomföra uppdragen i dialog med skogsaktörer och andra intresserade. Även SLU har fått två nya regeringsuppdrag det första handlar om att bistå Regeringskansliet med kunskap om skogsövervakning, det andra om att göra en förstudie kring miljöanpassad skogsgödsling för ökad skoglig tillväxt. De nya regeringsuppdragen som Skogsstyrelsen fått är bland annat:

  • Utveckla digitala kunskapsunderlag om skogens natur- och kulturmiljövärden.
  • Utreda hur vissa uppgifter om fjällnära skog ska bli tillgängliga.
  • Se över den nationella strategin för formellt skydd av skog.
  • Regelförenklingar för skogsbruket.
  • Stärka statens roll som föregångare i hållbart skogsbruk.
  • Förebyggande strategier, arbetssätt, riktlinjer och vägledningar för artskydd i skogen.
  • Förslag till nationellt mål för ökad hållbar tillväxt i skogen.
  • Utreda möjliga åtgärder för att åstadkomma balans mellan klövviltstammar och fodertillgång.
  • Mer flexibelt, ändamålsenligt, attraktivt biotopskydd samt skydds- och ersättningsformer anpassade för fjällnära skog.
  • Hyggesfritt respektive naturnära skogsbruk.

Klicka här för att läsa mer på Skogsstyrelsens webbplats

 

Utredning om nationell bioekonomistrategi

Regeringskansliet. Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning med uppgift att ta fram förslag till en strategi för en hållbar, konkurrenskraftig och växande svensk bioekonomi. I uppgiften ingår att ge förslag till ett eller flera uppföljningsbara mål och, vid behov förslag på åtgärder, för en växande bioekonomi. Utredaren ska också analysera genomförbarheten i, och om lämpligt, föreslå åtgärder som främjar effektiv produktion av flytande biodrivmedel baserat på inhemska råvaror i Sverige, inklusive ett eller flera alternativa förslag till långsiktigt produktionsstöd.

Klicka här för att läsa PM från Näringsdepartementet

 

Sverige och Finland fördjupar samarbetet inom skogsforskning

Regeringskansliet. Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg och Finlands jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen har undertecknat en avsiktsförklaring om att fortsätta det bilaterala samarbetet inom skogsforskning. Syftet med avsiktsförklaring är att fortsätta det goda samarbete inom skogsforskning som startade genom en gåva från Sverige till Finland vid Finlands 100-årsjubileum som självständig nation. Detta genom att myndigheter, institut eller motsvarande uppmuntras till att göra gemensamma utlysningar.

Klicka här för att läsa PM från Näringsdepartementet

 

Fortfarande stora skador av viltbete i norra Sveriges skogar

Skogsstyrelsen. Elva procent av de unga tallarna i Sveriges nordligaste län har skadats av viltbete under det senaste året. Det är en minskning jämfört med tidigare år, men fortfarande är skadorna mer än dubbelt så höga som målet på max fem procent. Det visar Skogsstyrelsens årliga inventering av betesskador i norra Sverige.

Klicka här för att läsa mer på Skogsstyrelsens webbplats

 

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem