
Noterat i nyhetsflödet december 2021
21 december 202125 000 hektar blir reservat i Västerbotten
ATL. Allmäningeskogarna i Västerbotten avsätter en stor del av sin mark som naturreservat. 25 000 hektar av de västerbottniska allmänningeskogarnas totalt 140 000 hektar blir naturreservat i en överenskommelse med Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. Mer kan vara på gång i en andra omgång.
Klicka här för att läsa artikeln i ATL
Så kan skogen skötas för att gynna rennäringen
SLU Future Forests. Det råder en alarmerande minskning av betesmarker och mängden lavar i renskötselområdet. Skogsbruket är en av de bidragande faktorerna. Hur rennäring och skogsbruk kan ta hänsyn till varandra undersöks nu i en rapport från Future Forests.
Läs mer om rapporten från SLU Future Forests
Målbilder ger ökad samsyn om miljöhänsyn
Skogsstyrelsen. Samsynen om hur man bäst ska ta hänsyn till miljön i skogsbruket har ökat mellan skogsbruk, myndigheter, ideella organisationer och andra intressenter. Det visar den första oberoende utvärderingen av det snart tio år långa samarbetet kring målbilder för god miljöhänsyn.
Klicka här för att läsa mer om hur målbilder gett ökad samsyn om miljöhänsyn
Nationellt skogsdatalabb ska möta skogsskador och klimatförändringar
SLU. Nu satsas ytterligare åtta miljoner kronor på Nationellt skogsdatalabb, som drivs av Skogsstyrelsen och Sveriges lantbruksuniversitet i samarbete med skogssektorn och andra myndigheter. Med hjälp av nya data, labbmiljö och nya metoder kan datalabbet nu utvecklas med fokus på skogsskador och klimat.
Klicka här för att läsa mer om nationellt skogsdatalabb
Miljömålsindikator ger felaktig bild av skogsbrukets försurande påverkan
SLU. Risken att uttaget av biobränslen (hyggesrester) från skogsbruk ska leda till skadlig försurning av marken kan skattas på olika sätt. Den indikator som idag används av myndigheter i bl.a. Sverige ger dock en förenklad, och ibland missvisande, bild av försurningens omfattning och orsaker. Det visar ett forskarlag från SLU, som påpekar att indikatorn överdriver försurningsrisken och är olämplig som grund för rådgivning.
Klicka här för att läsa mer om studien från SLU
Intervjuer med människor från Vindelälven-Juhttátahkka
Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Med syftet att synliggöra biosfärområdet och kommunicera goda exempel på hållbar utveckling så har nu biosfärområdet startat en podd. I podden intervjuas stolta och engagerade människor som brinner för sin hembygd och naturen. Poddarna är ett resultat av hållbarhetsprojektet Bärkraft.
Ny film om naturlig föryngring av tall
Skogsstyrelsen. Nu finns det en ny film om naturlig föryngring av tall på Skogskunskap.se. I filmen får du träffa skogsägare som jobbar med metoden och forskaren Christer Karlsson från SLU, Siljansfors försökspark. Filmen tar inte bara upp själva föryngringsmomentet utan också hur man röjer och gallrar för att skapa värdefullt talltimmer.
Klicka här för att se filmen Naturlig föryngring av tall
Hållbarhetsguide från projektet Bärkraft
Bärkraft. Projektet Bärkraft har tagit fram Hållbarhetsguiden – för att vistelsen ska bli så bra som möjligt för både besökaren, lokalsamhället och vår flora och fauna.
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer