Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Naturnära jobb avslutas 2022

7 december 2021

Städade stränder, uppmärkta leder, inventeringar, spångning, och upprustade rastplatser är några uppdrag som utförts av personer anställda inom satsningen Naturnära jobb. I Västerbotten har ett 40-tal personer varit sysselsatta under 2021. Men nu förbereds en nedstängning av verksamheten den sista december 2022.

– Vi vet egentligen inte vad som händer förrän efter valet. Vi har hållit på med den här verksamheten i olika former sedan 1950-talet och det har gått lite upp och ner mellan åren. Med tanke på det så är det inte helt osannolikt att de naturnära jobben kommer tillbaka igen så småningom, säger Fredrik Silfwerbrand, chef enheten för arbetsmarknadsuppdrag på Skogsstyrelsen.

Tillfälliga anställningar

Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökningar (SGU), Arbetsförmedlingen och länsstyrelserna har haft i uppdrag av regeringen att skapa tillfälliga anställningar och matcha behovet av jobb med behovet av arbetskraft i de gröna näringarna. Målgruppen för satsningen Naturnära jobb har varit arbetssökande som är nyetablerade i Sverige eller personer som varit arbetssökande under en längre tid.

Under 2021 har 340 personer i Sverige haft anställning inom Naturnära jobb. Det var budgeterat för 600 personer men på grund av restriktionerna runt pandemin beslutades det att näst intill halvera antalet personer.

Över 400 uppdrag

I Västerbottens har ett 40-tal personer varit sysselsatta under det sista året inom ramen för Naturnära jobb och över 400 uppdrag har genomförts. Arbetsuppgifter som naturvård i reservat, upprustning av rastplatser och inventering i skogsmark har utförts. Det innebär att verksamheten inte tränger undan övriga aktörer på arbetsmarknaden utan istället skapar nya möjligheter till jobb.

Arbetstagarna blir anställda under ett år och ska under arbetsåret få utbildning inom skogliga jobb som exempelvis röjningskunskap eller motorsågkort. Deltagarna måste under arbetsåret också söka andra jobb som matchar deras profil, något som gett ett 10-tal personer i Västerbotten nytt arbete eller studier.

Beslutet om en nedstängning av verksamheten den sista december 2022 kan innebära att det blir färre arbetslag under 2022. Vilka arbetslag och platser i landet som kommer att påverkas är ännu inte klart.

Klicka här för mer info om Naturnära jobb

Text: Maria Jakobsson

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem