Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

17 mars 2025

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars. 

Älgjakten har en lång tradition och har en stor betydelse på flera sätt för många människor i Västerbotten. Samtidigt skadar älgar ett stort antal ungtallar varje år, vilket kostar mycket pengar för skogsägare och skogsindustrin. Det här har gett upphov till en svår målkonflikt och en hård debatt mellan framför allt skogsägare och jägare. För att öka våra gemensamma kunskaper om skog och älgar/klövvilt har Skogsprogram Västerbotten samlat en arbetsgrupp bestående av representanter för skogsägare, jägare och samebyar.

Syfte

Syftet med projektet är att under ett och ett halvt år jobba tillsammans för att tydliggöra vad vi egentligen vet och vad vi inte vet, vad vi är överens om och vad vi inte är överens om – och att diskutera möjliga vägar framåt. Utgångspunkten är evidensbaserad kunskap och beprövad erfarenhet, därför kommer också forskare och andra experter att bjudas in till mötena.

Workshops

I december 2024 hölls en första workshop i Lycksele med arbetsgruppen. Syftet var då att komma överens om ramarna för projektet, fokusområden och att tydliggöra uppfattningar (åsikter och kunskaper) om olika delar av älgförvaltningen i Västerbotten.

Den 13 mars 2025 hölls workshop nummer 2, denna gång digitalt och med fokus på älgstammens storlek och utveckling samt älgars rörelser/vandringsmönster. Kjell Leonardsson, SLU, berättade om modellen Lst Moose som beräknar älgstammens storlek och faktiska beståndsuppskattningar över tid på olika geografiska nivåer. Wiebke Neumann, SLU, berättade bland annat om hur forskarna studerar älgars vandringar och rörelsemönster, olika rörelsestrategier och faktorer som påverkar älgars vandringar och rörelser i landskapet. Den största delen av mötestiden fick arbetsgruppen ställa frågor och diskutera det som Kjell och Wiebke presenterade.

Rapport

Nästa steg blir att sammanställa en rapport om älgstammens storlek och utveckling samt älgars rörelser/vandringsmönster. Innan sommaren kommer också en tredje workshop för arbetsgruppen att anordnas, då med fokus på fodertillgång i landskapet och viltanpassad skogsskötsel. Och under hösten planeras ytterligare två workshops, den första med fokus på älgbetesskadornas omfattning (inklusive Äbin) och den andra med fokus på monetära och icke-monetära värden av vilt/älg och skog.

Konferens/webbinarium för en bredare publik

Som avslutning på projektet kommer en konferens/ett webbinarium för en bredare publik att anordnas där projektets resultat kommer att redovisas och diskuteras.

Projektet Samförvaltning av skog och klövvilt i Västerbotten ingår som en del i ett regleringsbrevsuppdrag som Länsstyrelsen Västerbotten har fått – Målkonflikter kopplade till den gröna omställningen i norra Norrland. Klicka här för att läsa mer om regleringsbrevsuppdraget.

Text: Anders Esselin
Bild: Eric Andersson/SLU

Fler nyheter

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem