Fortsatt fokus på en jämställd skogssektor
4 december 2020Länsstyrelsen har uppdrag att regionalisera den svenska jämställdhetspolitiken och ska även vara ett stöd till regionala aktörer i att göra sina verksamheter jämställda och att motverka och förebygga mäns våld mot kvinnor. Detta arbete startade för tio år sedan. Regeringen hade då påbörjat ett arbete med en strategi och kallat till en workshop för att få input till arbetet. Länsstyrelsen Västerbotten och flera skogliga aktörer tog snabbt detta till sig och tog fram den första regionala strategin för jämställdhet i skogssektorn. I samma veva startade ett regionalt arbete med att lyfta jämställdhetsfrågor i skogssektorn.
Under åren som har gått sedan dess har många strategiska insatser gjorts, såsom Jämställdhetsanalyser av skogssektorn, projekt och interna jämställdhetsarbeten inom respektive organisation. Framgångsfaktorn är att arbetet har varit branschnära.
Arbetet har varit nära kopplat till forskning och praktik och framförallt har förslag tagits fram till fortsatt arbete. Det är kompetenser som möts – som lär av varandra – som hjälps åt. Innovationer görs i relation till jämställdhetsarbetet, såsom nya tjänster och produkter.
2016 Initierade Skogslänet Västerbotten ett gemensamt forum – En jämställd skogssektor – som riktar sig till företag och organisationer inom skogssektorn, det vill säga företag och organisationer som arbetar med skogen eller med skogens tjänster och produkter. Avsiktsförklaringen för jämställd skogssektor är ett sätt att uttrycka både värdegrund och vilja till samverkan inom skogssektorn.
Från början var det 10 aktörer som skrev under och nu är det 22 aktörer som undertecknat. En del i avsiktsförklaringen är att arbetet ska följas upp. Det är här Jämställdhetsrevisionerna kommer in, det är ett sätt att följa upp ett strategiskt jämställdhetsarbete, som går att följa över tid.
Den 11 november presenterades ett antal av dessa revisioner på ett webinarium. Revisionerna kommer att fortsätta att presenteras under 2021 och avslutas med en konferens den 11 maj, Från handling till resultat.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs mer