Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Satsning på jämställd viltförvaltning

15 januari 2021

Under hösten 2020 genomförde Jägareförbundets länsföreningar, inklusive Jägareförbundet Västerbotten, den nya utbildningen "Älgförvaltning, ekologi och människa". Utbildningen är en del i projektet Jämställd Viltförvaltning där Jägareförbundet genom ett långsiktigt arbete verkar för mångfald och bredd bland jägarrepresentanterna i landets älgförvaltningsgrupper.

– Idag är 10 procent av medlemmarna i Jägareförbundet kvinnor, men bara 3 procent av Jägareförbundets representanter i landets älgförvaltningsgrupper är kvinnor. Vårt mål är att minst 10 procent av representanterna ska vara kvinnor, säger Jimmy Nyman, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Västerbotten.

Syftet med utbildningen är att öka deltagarnas kunskaper och förbereda dem inför nominering till älgförvaltningsgrupper (ÄFG), uppdrag i älgskötselområde (ÄSO) eller viltvårdsområden (VVO). Utbildningen genomfördes som en distansutbildning med fokus på tre områden: Förvaltningsstruktur och administration; Viltförvaltning; och Samarbete och gruppdynamik. Som avslutning genomfördes också en regional träff för de som genomgått utbildningen i Västerbotten.

– I Västerbotten har vi fem älgförvaltningsområden och alltså fem älgförvaltförvaltningsgrupper. Jägareförbundet har tio representanter totalt i länet, det vill säga två i varje älgförvaltningsgrupp. Idag är alla Jägareförbundets representanter män, men nu har länsföreningen nominerat tre kvinnor varav två har nominerats som en direkt följd av den här kursen, säger Jimmy Nyman.

Jägareförbundet och andra intressenter nominerar representanter till ÄFG. Länsstyrelsen beslutar om representanter.

Totalt deltog 90 personer, varav 6 från Västerbotten, i utbildningen "Älgförvaltning, ekologi och människa". Utbildningen har genomförts i samarbete mellan Jägareförbundet, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet, Studiefrämjandet och länsstyrelserna. 

– Det här är bra, roligt och viktigt för oss. Vi ser det som ett långsiktigt arbete och kommer att fortsätta jobba med olika åtgärder för en jämställd viltförvaltning, säger Jimmy Nyman.

Klicka här för att läsa mer om projektet Jämställd Viltförvaltning

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Julavslutning med täljning

En söndag i december hade Skogsungdomarna julavslutning med tema täljning. Tio deltagare fick utforska olika täljtekniker under handledning av Sef Aurell – naturligtvis kombinerat med glögg och lussebullar.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

3 januari 2025

Tio viktiga lärdomar om restaurering av skog i Europa

I en ny vetenskaplig studie från EU-projektet SUPERB utforskas trender, mönster och drivkrafter när det gäller restaurering av skog i olika delar av Europa. Utifrån en analys av historiska och nutida framgångar och misslyckanden presenteras tio viktiga lärdomar.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

21 oktober 2024

Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet

Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

21 oktober 2024

Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB

Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.

Läs mer
Hem Hem