
Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
21 oktober 2024Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
24–30 juni arrangerades den internationella skogskonferensen IUFRO i Stockholm. Det var en gigantisk konferens med ca 4 000 deltagare från alla hörn av världen. Förutom att Johan Svensson (SLU) och Åsa Granberg (Länsstyrelsen) från EU-projektet SUPERB:s svenska projektteam deltog med presentationer och postrar på konferensen, så passade vi också på att ordna ett par sidoevent samma vecka.
Elisabeth Schatzdorfer, internationell projektkoordinator för EU-projektet SUPERB, deltog på båda sidoeventen och tyckte det var mycket bra initiativ:
– Den svenska delen av SUPERB är ett mycket bra exempel på hur intressentdialoger från lokal till nationell nivå kan genomföras på ett fruktbart sätt.
Möte på KSLA i Stockholm
Den 25 juni träffades SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp för diskussioner om SUPERB, skog och restaurering av skog, på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i Stockholm. 16 personer deltog, varav 5 från svenska SUPERB:s rådgivande grupp, 7 från SUPERB:s internationella styrgrupp, och 4 från SUPERB:s svenska projektteam.
Först presenterades och diskuterades den internationella dimensionen av SUPERB, inklusive likheter och skillnader mellan de tolv ingående demoområdena i olika europeiska länder. Därefter presenterades och diskuterades det svenska demoområdet (Biosfärområde Vindelälven- Juhttátahkka), inklusive den svenska skogsbruksmodellen, restaurering av skog utifrån ett svenskt perspektiv, restaureringsaktiviteter och målkonflikter.
Elisabeth Schatzdorfer tyckte mötet gav viktiga insikter inför SUPERB:s fortsatta arbete med att hitta vägar för att skala upp restaurering av skog i Europa:
– Vi som kom från andra länder uppskattade verkligen utbytet med dessa mycket kunniga medlemmar i er rådgivande grupp.
Media-dag i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka
Dagen efter mötet på KSLA, den 26 juni, genomfördes en exkursion för personer i SUPERB:s internationella ledning och för journalister i det svenska demoområdet, det vill säga i en del av Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka.
Dagen startade i Ume älvdal vid Umeå Energicentrum där vi diskuterade arbetet med restaurering av lövskog och åtgärder för att gynna vitryggig hackspett. Flera lokala personer deltog med presentationer: Roger Olofsson (Birdlife Sweden), Andreas Garpebring (Länsstyrelsen Västerbotten) och Cege Lillieroth (lokal markägare).
Nästa stopp var Hjukenåsarna där vi med utsikt över landskapet diskuterade skog, skogsbruk och biologisk mångfald, renskötsel och Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Även här deltog flera lokala personer med presentationer: Viktoria Tegenfeldt (Sveaskog), Andreas Lindberg (Svenska Samernas Riksförbund, SSR) och Daniella Nedelcheva (Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka).
Den sista stationen denna dag var Sveaskogs Ekopark Skatan. Här var fokus på skog, skogsbruk, renskötsel, skogsbrand och restaurering av skog med eld och andra metoder. Lokala personer som deltog med presentationer var: Viktoria Tegenfeldt (Sveaskog), Andreas Lindberg (Svenska Samernas Riksförbund, SSR), Andreas Garpebring (Länsstyrelsen Västerbotten) och Emma Munters (student på SLU och ledare för Skogsungdomarna).
Sammanlagt deltog nästan 20 personer i exkursionen, varav 3 från SUPERB:s internationella ledning, 4 internationella journalister, 2 från SUPERB:s svenska projektteam och resten från olika näringar och intressen i Vindelådalen.
Elisabeth Schatzdorfer tyckte det var en utmärkt dag:
– Extremt välorganiserat, mycket vänlig atmosfär och bra program.
Text och bild: Anders Esselin
Fotnot: Förutom Anders Esselin, Johan Svensson och Åsa Granberg, ingår även Bengt-Gunnar Johnsson i SUPERB:s svenska projektteam.
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer