Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB

21 oktober 2024

Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.

24–30 juni arrangerades den internationella skogskonferensen IUFRO i Stockholm. Det var en gigantisk konferens med ca 4 000 deltagare från alla hörn av världen. Förutom att Johan Svensson (SLU) och Åsa Granberg (Länsstyrelsen) från EU-projektet SUPERB:s svenska projektteam deltog med presentationer och postrar på konferensen, så passade vi också på att ordna ett par sidoevent samma vecka.

Elisabeth Schatzdorfer, internationell projektkoordinator för EU-projektet SUPERB, deltog på båda sidoeventen och tyckte det var mycket bra initiativ:

– Den svenska delen av SUPERB är ett mycket bra exempel på hur intressentdialoger från lokal till nationell nivå kan genomföras på ett fruktbart sätt.

Möte på KSLA i Stockholm

Den 25 juni träffades SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp för diskussioner om SUPERB, skog och restaurering av skog, på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) i Stockholm. 16 personer deltog, varav 5 från svenska SUPERB:s rådgivande grupp, 7 från SUPERB:s internationella styrgrupp, och 4 från SUPERB:s svenska projektteam.

Först presenterades och diskuterades den internationella dimensionen av SUPERB, inklusive likheter och skillnader mellan de tolv ingående demoområdena i olika europeiska länder. Därefter presenterades och diskuterades det svenska demoområdet (Biosfärområde Vindelälven- Juhttátahkka), inklusive den svenska skogsbruksmodellen, restaurering av skog utifrån ett svenskt perspektiv, restaureringsaktiviteter och målkonflikter.

Elisabeth Schatzdorfer tyckte mötet gav viktiga insikter inför SUPERB:s fortsatta arbete med att hitta vägar för att skala upp restaurering av skog i Europa:

– Vi som kom från andra länder uppskattade verkligen utbytet med dessa mycket kunniga medlemmar i er rådgivande grupp.

Media-dag i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka

Dagen efter mötet på KSLA, den 26 juni, genomfördes en exkursion för personer i SUPERB:s internationella ledning och för journalister i det svenska demoområdet, det vill säga i en del av Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka.

Dagen startade i Ume älvdal vid Umeå Energicentrum där vi diskuterade arbetet med restaurering av lövskog och åtgärder för att gynna vitryggig hackspett. Flera lokala personer deltog med presentationer: Roger Olofsson (Birdlife Sweden), Andreas Garpebring (Länsstyrelsen Västerbotten) och Cege Lillieroth (lokal markägare).

Nästa stopp var Hjukenåsarna där vi med utsikt över landskapet diskuterade skog, skogsbruk och biologisk mångfald, renskötsel och Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Även här deltog flera lokala personer med presentationer: Viktoria Tegenfeldt (Sveaskog), Andreas Lindberg (Svenska Samernas Riksförbund, SSR) och Daniella Nedelcheva (Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka).

Den sista stationen denna dag var Sveaskogs Ekopark Skatan. Här var fokus på skog, skogsbruk, renskötsel, skogsbrand och restaurering av skog med eld och andra metoder. Lokala personer som deltog med presentationer var: Viktoria Tegenfeldt (Sveaskog), Andreas Lindberg (Svenska Samernas Riksförbund, SSR), Andreas Garpebring (Länsstyrelsen Västerbotten) och Emma Munters (student på SLU och ledare för Skogsungdomarna).

Sammanlagt deltog nästan 20 personer i exkursionen, varav 3 från SUPERB:s internationella ledning, 4 internationella journalister, 2 från SUPERB:s svenska projektteam och resten från olika näringar och intressen i Vindelådalen.

Elisabeth Schatzdorfer tyckte det var en utmärkt dag:

– Extremt välorganiserat, mycket vänlig atmosfär och bra program.

 

Text och bild: Anders Esselin

Fotnot: Förutom Anders Esselin, Johan Svensson och Åsa Granberg, ingår även Bengt-Gunnar Johnsson i SUPERB:s svenska projektteam.

Fler nyheter

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

21 oktober 2024

Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet

Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.

Läs mer

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer
Hem Hem