Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Engagerade deltagare på inspirationsdag om stigars berättelser

25 januari 2024

Berättelser om stigar och platser väcker nyfikenhet och engagemang. Det var tydligt när Länsstyrelsen Västerbotten, Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten bjöd in till en inspirationsdag om stigars berättelser på Skogs- och samemuseet i Lycksele den 24 januari. 50 personer från hela Västerbotten och från många olika organisationer deltog, engagemanget var påfallande stort – och berättelserna många.

Att arbeta för att hitta, utveckla och kommunicera berättelser om stigar, vandringsleder och platser kan berika många på många sätt. För besökare är berättelser om stigar och platser längs stigarna en del av upplevelsen och något som efterfrågas allt mer. För de som bor i ett område är dessa berättelser en del av platsens historia och identitet. Och för de som jobbar inom besöksnäringen är det ett sätt att locka nya besökare och bidra till landsbygdernas ekonomi.

"Stigar fungerar som ett gemensamt minne av hur vi rört oss genom landskapet. Det är dags att vårda dem som en del av kulturarvet", som tre forskare skriver i en artikel i Forskning & Framsteg.

Klicka här för att läsa artikeln.

Målet är fler berättelser

Målet med inspirationsdagen var att samla personer med intresse av platsers historia, berätta var material och berättelser finns, samt hur vi tillsammans kan arbeta med materialet. Det långsiktiga målet är att få fler berättelser vid vandringsleder, stigar och platser i länet.

Programmet innehöll 13 presentationer indelade i fyra block (Inledning, Kunskapskällor, Föreningar, Inspirerande exempel), frågestunder, en guidad rundvandring på Skogs- och samemuseet, samt en avslutande workshop.

Text och bild: Anders Esselin

Klicka här för att ladda ner inspirationsdagens program

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem