Handlingsplan för skogsprogrammet beslutad
12 juni 2020Nu har styrgruppen beslutat om en handlingsplan kopplad till strategin för Västerbottens regionala skogsprogram. I handlingsplanen finns förslag på drygt 90 insatser och åtgärder för att nå skogsprogrammets vision och mål. Handlingsplanen är en stomme och ett levande dokument. Den ska konkretiseras, kompletteras, förädlas, fyllas på och uppdateras i dialog med olika intressenter.
En del insatser och åtgärder i handlingsplanen handlar om saker som skogsprogrammets styrgrupp och sekretariat har ambition att ta initiativ till och genomföra inom ramen för de resurser som skogsprogrammet har.
Olika skogliga aktörer med sin bas i den västerbottniska skogen (dvs. företag, myndigheter, kommuner, branschföreträdande organisationer, ideella organisationer, skogsägare, privatpersoner m.fl.) gör förstås redan idag viktiga insatser som leder fram mot regeringens vision för skogsprogrammet. Det är aktörernas engagemang och kunnande som är helt nödvändigt för att arbetet fortsatt ska ge resultat. Många av insatserna och åtgärderna i handlingsplanen har aktörerna själva identifierat och föreslagit under processen, och några åtgärder är redan i gång. Kraften i genomförandet av strategin för skogsprogrammet kommer från de skogliga aktörerna. I handlingsplanen listas därför många förslag för genomförande som Viktiga insatser av …
Klicka här för att ladda ner handlingsplanen för Västerbottens regionala skogsprogram
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer