Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

Expertgrupp för landsbygdsfrågor i Västerbotten

14 april 2021

Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län, har inrättat en expertgrupp för landsbygdsfrågor. Syftet är att expertgruppen ska vara ett rådgivande organ och ett bollplank till landshövdingen i frågor som rör landsbygd och landsbygdsutveckling.

– Väldigt många av Länsstyrelsens uppdrag har koppling till landsbygd och landsbygdsutveckling. Jag har därför skapat en rådgivande grupp som kan fungera som stöd till mig i min roll som landshövding, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbottens län.

Expertgruppen ska tillföra ett erfarenhets- och forskningsbaserat utifrånperspektiv på de frågor med landsbygdsperspektiv som Länsstyrelsen hanterar. Tanken är att medlemmarna ska bidra med sina kompetenser, och de kan också tillföra Länsstyrelsen kompletterande information och perspektiv.

– Dialogen inom gruppen ska vara öppen och prestigelös och det är tillåtet att ställa obekväma frågor och ifrågasätta, säger Helene Hellmark Knutsson och fortsätter:

– Vid sidan av myndighetsutövningen behöver Länsstyrelsen ta del av ny kunskap, resultat av forskning, och lyssna till människor med olika erfarenheter. Jag vill skapa en kultur av lärande där jag i min roll som myndighetschef tar initiativ som utvecklar myndigheten. För att kunna fatta hållbara beslut måste vi hela tiden utveckla vår förmåga att se samhällets utmaningar ur flera perspektiv.

Expertgruppen kommer att mötas en–två gånger per termin och då diskutera en rad frågor och perspektiv och ofta jobba med tematiska dagordningar. Företagsklimat, infrastruktur, entreprenörskap, socialt ekologiskt och ekonomisk hållbar utveckling, jämställdhet, jord- och skogsbruk är några exempel på ämnen till kommande dagordningar. Ledamöterna kan också själva ta initiativ till frågor de vill lyfta eller belysa.

Klicka här för att läsa mer om expertgruppen för landsbygdsfrågor i Västerbotten

Landsbygdsutveckling viktigt i skogsprogrammet

För skogsprogrammet är landsbygdsutveckling och vikten av förbättrade förutsättningar för företag i länets landsbygder centralt. Ett av skogsprogrammets fokusområden handlar om mångbruk och på uppdrag av regeringen har forskare knutna till Future Forests undersökt mångbrukets potential att bidra till jobb och tillväxt i hela landet. Forskarna konstaterar att det finns en potential för att utveckla mångbruk av skog, men att det förutsätter en väl utvecklad landsbygdspolitik med en tydlig styrning och vision för framtiden.

I ett faktablad skriver forskarna bland annat: ”Oavsett om mångbruk bedrivs som ett komplement till skogsbruk, eller om mångbruksverksamheten står på egna ben handlar det ofta om att skapa möjligheter att leva och bo på landsbygden. Skogspolitiken länkas därmed samman med landsbygdspolitiken och de nödvändiga villkor som krävs för att skapa levande, aktiva och växande landsbygder i Sverige.”

Klicka här för att ladda ner faktabladet ”Mångbruk – att samsas i samma skog”

Exempel på utmaningar i Västerbottens landsbygder som har identifierats i Västerbottens regionala skogsprogram är svårigheter med kompetensförsörjning, brister i transportinfrastrukturen, begränsad tillgång på utvecklings- och expansionskapital för landsbygdsföretag, samt begränsad och minskande offentlig och kommersiell service.

Klicka här för att ladda ner handlingsplanen för Västerbottens regionala skogsprogram (2.4 En utveckling och förbättring av grundläggande förutsättningar i länets landsbygder)

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem