Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

Brist på virke för mindre träindustrier

27 september 2021

– Under de första två kvartalen 2021 hade många mindre träindustriföretag i Västerbotten svårt att få tag i material för att kunna leverera till kund. Detta trots att efterfrågan på deras produkter var hög, berättar Lars Engman, verksamhetsledare Träbransch norr.

Den främsta orsaken till virkesbristen var en hög internationell efterfrågan, framför allt från USA, på virke från Sverige och Västerbotten.

– De mindre träindustrierna behöver material som har en torkningsgrad på tio procent, men i och med stor internationell efterfrågan så har det mesta virket bara torkats till skeppningstorrt, vilket innebär tjugo procent. 

Nu har torkanläggningarna expanderat och två nya anläggningar finns uppställda i Kåge och i Sävar. Det kommer att underlätta även för de mindre företagen att få tag i träråvara.

Höga prisnivåer

Men det finns fortsatta utmaningar för länets träindustriföretag. Vårens stora internationella efterfrågan drev upp priserna på virke med mellan 20 och 40 procent. De nya, högre prisnivåerna förväntas inte sjunka, vilket innebär att företag som redan har årskunder och fasta kontrakt förlorar inkomster eftersom kunderna inte vill betala mer för varken varor eller arbete.

– Dessutom har träindustriföretagen nu problem med att få tag i annat material som till exempel beslag och fönsterglas.

Åtta miljarder kronor

I Västerbotten finns hundra träindustriföretag varav hälften har tio eller färre personer anställda. Endast fyra av länets träindustriföretag har fler än 100 anställda. Tillsammans omsätter Västerbottens träindustriföretag drygt åtta miljarder kronor per år.

– Många av företagen i de mindre orterna har gått i generationer. De bidrar till både sysselsättning och inkomster, och att landsbygden i Västerbotten lever, säger Lars Engman.

Text: Maria Jakobsson, Skogsstyrelsen

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

4 juni 2024

Slöjd och skratt i solsken

Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

10 maj 2024

Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden

Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

3 maj 2024

Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad

Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

28 mars 2024

Skogsungdomarna på besök i renskogen

Den 23:e mars hade Skogsungdomarna sin andra medlemsaktivitet, denna gång i skogarna kring Botsmark. På agendan stod en träff med renägaren Tobias Jonsson, Gran sameby. Aktiviteten blev en succé.

Läs mer

Ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta

20 februari 2024

Är du skogsägare och funderar på hur din skog påverkar klimatet?  

Funderar du på hur din skog ska utvecklas i framtiden? Vill du prata med andra skogsägare om hur de tänker kring skogens roll för klimatet?  Forskningsprogrammet Route to Paris letar efter deltagare till en workshop som handlar om att kartlägga vad som kan få skogsägare att göra mer för klimatet (än de redan gör).

Läs mer
Hem Hem