Hållbart brukande och bevarande av skogen som en profilfråga i svenskt internationellt samarbete

Pilotstudie om biosfärområden inom Barentsregionen

1 oktober 2020

Länsstyrelsen Västerbotten har tilldelats 150 000 kr av Skogsstyrelsen för att genomföra en pilotstudie om biosfärområden inom Barentsregionen. I totalsumman ligger ett medfinansieringsbidrag på 50 000 kr från norska ordförandeskapet för Barents Forest Sector Network (BFSN), en av arbetsgrupperna under Barents Euro-Arctic Council (BEAC).

– Samarbete mellan biosfärområden från olika länder kan innebära en energikick för biosfärområdena och de aktörer som finns inom biosfärområdena. Det kan ge nya perspektiv, idéer och eventuellt gemensamma projekt. Känns inte minst som en jättebra möjlighet att göra något inom det skogliga ämnesområdet inom Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, säger Kristina Nilson Skogsstyrelsen/Västerbottens regionala skogsprogram.

Syftet med förstudien är att klarlägga möjligheter till ökat samarbete mellan biosfärområden genom att använda Barentssamarbetet som en plattform. Förstudien ska svara på följande frågor:

  • Vilka prioriteringar och fokusområden har biosfärområdena inom Barentsregionen?
  • Finns det ett intresse för samarbete mellan biosfärområdena?
  • Hur ska BEAC och dess arbetsgrupper relatera till biosfärområdena och deras organisationer?
  • Är det möjligt att biosfärområdena kan användas som modellområden för aktiviteter inom BEAC:s arbetsgrupper eller relaterade projekt, t ex klimatanpassning i skogslandskapet?

Huvudsakligt fokus är att hitta samarbetsmöjligheter inom Barents Forest Sector Network (BFSN), vilket också innefattar institutioner som jobbar med skogsforskning och bioekonomi.

Pilotstudien är en del i genomförandet av den internationella dimensionen av det nationella skogsprogrammet. Den är också en del i genomförandet av Västerbottens regionala skogsprogram, bl a handlingsplanens punkt 1.3 Ett mer variationsrikt skogslandskap, samt 4.2 En aktivare roll i internationella samarbeten. Det kopplar även an till Västerbottens ordförandeskap i Barents Regionråd.

Förstudien ska vara klar i januari 2021. Den kommer att genomföras av Anders Esselin (processledare för Västerbottens regionala skogsprogram) i samarbete med Johanna MacTaggart (koordinator för det svenska biosfärprogrammet). Det kommer också att finnas en styrgrupp bestående av Knut Øistad (NIBIO/BFSN), Kristina Nilson (Skogsstyrelsen/BFSN/Västerbottens regionala skogsprogram/Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka) och Lars Andersson (Skogsstyrelsen/BFSN).

Biosfärområden inom Barentsregionen:

  • Sverige: Vindelälven-Juhttátahkka Biosphere Reserve
  • Finland: North Karelia Biosphere Reserve
  • Ryssland: Laplandskiy, Kenozerskiy, Vodlozerskiy and Metsola Biosphere Reserves

Fler nyheter

Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet

17 mars 2025

Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser

Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.

Läs mer

Innovationer och förädlad skogsråvara i världsklass

12 mars 2025

Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald

En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

6 mars 2025

Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)

Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 mars 2025

Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad

Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.

Läs mer

Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen

4 januari 2025

Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit

I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.

Läs mer
Hem Hem