2021 ett händelserikt år i skogsprogrammet
14 februari 20222021 var på många sätt ett händelserikt år för Västerbottens regionala skogsprogram. Trots pandemin var det ett bra driv i genomförandearbetet. Vi har också upplevt ett fortsatt fantastisk stöd och stort deltagande från forskningen, förvaltningen, företag och intresseorganisationer. Det är vi mycket tacksamma för.
För att bibehålla och utveckla detta deltagande och engagemang kompletterades organisationen under 2021 med ett programråd (som ersatte den tidigare Skogslänetgruppen) och arbetsgrupper.
Under året drevs också flera aktiviteter och projekt där skogsprogrammet varit/är projektägare, t ex Jämställd skogssektor, Biologisk mångfald i Västerbottens skogar, två pilotstudier inom Barentssamarbetet och en kartläggning av värdekedjan skogsbruk–träindustri. Västerbottens regionala skogsprogram var också samarbetspartner i flera aktiviteter och projekt, t ex seminariet En hållbar framtid för en bättre vardag och EU-projektet SUPERB.
Under 2021 gjordes också ett omfattande arbete för att utveckla skogsprogrammets kommunikationskanaler. Framför allt handlade det om en ny visuell identitet och implementering av den på webb, nyhetsbrev, PPTs och sociala medier.
Klicka här för att läsa årsrapport 2021 för Västerbottens regionala skogsprogram
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer