
Stort intresse för konferens om älgar, skog och betesskador
8 januari 2020Den 17 december 2019 arrangerade Skogsprogram Västerbotten – med stöd av skogsprogrammen i Norrbottens, Jämtlands och Västernorrlands län – en konferens på temat: "Vad vet vi egentligen om älgar, skog och betesskador i norra Sverige". 95 engagerade personer deltog vilket var fullsatt.
Konferensens syfte var att bidra till ökad ömsesidig tillit i denna konfliktfyllda fråga och att tillsammans identifiera möjliga vägar framåt. Programmet bestod av presentationer, frågestunder och gruppdiskussioner.
– Det var en nyfiken och framåtsyftande konferens med trevlig stämning, tycker Anja Kjellsson, Jägareförbundet Västerbotten.
– Det är alltid bra att träffas. För varje gång vi träffas kanske vi kommer lite närmare varandra. Nyckeln för att komma framåt är att förstå varandra. Konflikten finns där. Det handlar om människor, gruppdynamik och hur vi lyckas samarbeta, säger Anders Pettersson, Västerbottens Allmänningsförbund.
Frågan är hur vi kommer vidare?
– Ge fler människor möjligheter att jaga mer. Det måste bli fler nya jägare, nya människor som jagar älg och mer jakttid, säger Anders Pettersson.
– Återfinna respekten mellan parterna, fortsätta prata, säger Anja Kjelsson.
Fler nyheter
Mångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
17 mars 2025Möte om älgstammens storlek och älgars rörelser
Underskattas älgstammens storlek konsekvent år efter år? Hur kan vi använda det forskningen vet om älgarnas rörelser i landskapet i den praktiska förvaltningen av älgstammen? Det var exempel på frågor som kom upp på en workshop inom projektet "Samförvaltning av skog och klövvilt" den 13 mars.
Läs merInnovationer och förädlad skogsråvara i världsklass
12 mars 2025Svårt med privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald
En grupp SUPERB-forskare har analyserat möjligheter och utmaningar när det gäller privata investeringar i naturvård och biologisk mångfald i Europa. Deras slutsats är att det inte är sannolikt att privata investeringar kommer att öka utan stora förändringar i politiken och offentliga investeringar. De ifrågasätter också om detta tillvägagångssätt är mer effektivt än direkt offentlig finansiering av naturvård och biologisk mångfald.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
6 mars 2025Spännande besök på Umeå Plant Science Center (UPSC)
Det blev ett spännande och lärorikt besök när Skogsungdomarna hälsade på Umeå Plant Science Center (UPSC). Bland fick Skogsungdomarna lära sig mer om hur man kan använda bakterier för att injicera modifierat DNA i växter, och hur forskarna på UPSC arbetar för att isolera enskilda gener och se deras faktiska påverkan på växtsätt.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 mars 2025Skogsungdomarna på Skogens dag och Trästad
Skogsungdomarna började året starkt med att delta på både Skogens dag och konferensen Trästad i Stockholm den 29–39 januari.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs mer