Nyhetssvep departement och myndigheter
12 januari 2023En tredjedel av vattnen i skogen saknade kantzoner
En tredjedel av strandlinjerna vid vatten i skogen saknade kantzoner med kvarlämnade träd. Det visar statistik som Skogsstyrelsen för första gången tagit fram som en del i uppföljningen av miljöhänsynen i skogen. Att lämna kvar kantzoner med träd utmed hav, sjöar och vattendrag är en del i arbetet med god miljöhänsyn i skogen. Andel av sträckan strandlinje som helt saknar kantzon var 31 procent och medelbredden på kantzonerna lämnad mot vatten var 11 meter.
Mer info: En tredjedel av vattnen i skogen saknade kantzoner - Skogsstyrelsen
40 procent av ungskogen i norra Sverige är skadad
En ny inventering visar att nästan 40 procent av ungskogen i Sveriges fyra nordligaste län har drabbats av skador, en del har drabbats av flera samtidigt, så kallad multiskadad skog. Skadorna orsakas av bete av älgar och annat vilt samt angrepp av skadesvampar. Skadorna orsakar stora förluster för skogsägarna, samhället men också klimatet.
Mer info: 40 procent av ungskogen i norra Sverige är skadad visar ny inventering - Skogsstyrelsen
Knappt 10 procent av arealen lämnas som hänsyn vid föryngringsavverkning
Medianstorleken på sammanhängande kalmark var 2,2 hektar 2021 och de 5 procent största sammanhängande kalmarkerna var 14,1 hektar eller större. Under avverkningssäsongerna 2016/17 – 2018/19 lämnades knappt 10 procent av den avverkade arealen som hänsyn vid föryngringsavverkning.
Mer info: Knappt 10 procent av arealen lämnas som hänsyn vid föryngringsavverkning - Skogsstyrelsen
Uppemot hälften av en minskad avverkning i Sverige kan flytta till andra länder
Om Sverige skulle minska avverkningen, till exempel av klimatpolitiska skäl, kan uppemot hälften istället komma att avverkas i andra länder och importeras. Det visar en undersökning av läckageeffekterna, som Skogsstyrelsen låtit göra. Förekomsten av läckaget innebär att klimatnyttan inte blir lika stor.
Mer info: Uppemot hälften av en minskad avverkning i Sverige kan flytta till andra länder - Skogsstyrelsen
Mer skador på kulturlämningar i norra Norrland 2022
Andelen kända kulturlämningar som blir påverkade vid föryngringsavverkning har minskat något sedan år 2021, enligt Skogsstyrelsens inventering. På landsnivå är andelen skadade och grovt skadade kulturlämningar nu på den lägsta nivån sedan inventeringen började 2012. I norra Norrland har dock andelen skadade och grovt skadade kulturlämningar ökat.
Mer info: Mindre skador på kulturlämningar 2022 - Skogsstyrelsen
Oförändrad sysselsättning i skogsbruket
Under 2021 var nästan 31 000 personer sysselsatta i skogsbruket, vilket är i nivå med 2020. Antalet anmälda arbetsolyckor i skogsbruket ökade marginellt under 2021. Omkring 30 900 personer, varav 4 400 kvinnor och 26 500 män, var sysselsatta i skogsbruket under 2021. Förändringen från 2020 är för liten för att vara statistiskt säkerställd. Antalet sysselsatta ökade kraftigt i skogsbruket under åren efter stormen Gudrun år 2005. Sedan dess har sysselsättningen varierat mellan 25 000 och 31 000 personer.
Mer info:Oförändrad sysselsättning i skogsbruket - Skogsstyrelsen
Åtgärder inom skogs- och jordbruk kan öka kolsänkan med 2 miljoner ton per år
Återvätning av dikade torvmarker, kolinlagring i åker- och betesmark samt beskogning av nedlagd jordbruksmark skulle med rätt åtgärder kunna minska utsläpp och öka kolupptag motsvarande cirka 2 miljoner ton koldioxid per år. Det visar en ny analys som Skogsstyrelsen och Jordbruksverket presenterar för regeringen.
Ny forskningssammanställning om våtmarker
Enligt en forskningssammanställning från Formas bidrar våtmarker med många ekosystemtjänster och samhällsnyttor, bland annat genom att rena och lagra vatten. I ett varmare klimat ökar risken för vattenbrist. Då ökar värdet av våtmarkers förmåga att lagra vatten.
Kalhyggen blir kolsänkor redan inom tio år
Det är trädens tillväxt som avgör skogens kolbalans på landskapsnivå i de nordliga brukade skogarna. Markens koldioxidavgivning genom nedbrytning har i jämförelse mindre betydelse, och ett kalhygge binder mer koldioxid än det ger ifrån sig inom tio år efter avverkning. Det visar en omfattande studie från SLU, baserad på undersökning av 50 olika skogsbestånd.
Mer info: Kalhyggen blir kolsänkor redan inom tio år | Externwebben (slu.se)
Nulägesanalys om skogsbilvägar på remiss
Skogsstyrelsen har i bred samverkan med skogssektorn och andra intressenter tagit fram en nulägesanalys om Sveriges skogsbilvägar som nu går på remiss. Analysen ska ligga till grund för nya branschgemensamma mål för skogens infrastruktur. Ambitionen är att analysen i nästa steg ska ligga till grund för nya branschgemensamma åtgärder och strategier för infrastruktur och kompetens kopplat till skogsbilvägar. Remissen ligger ute till den 3 mars.
Mer info: Nulägesanalys om skogsbilvägar på remiss - Skogsstyrelsen
Nya departement startar upp
Den 1 januari bildades Landsbygds- och infrastrukturdepartementet och där ingår också bostads- och samhällsplaneringsfrågorna. Departementet ska arbeta i en gemensam riktning för att kunna ta ett samlat ansvar för landsbygds-, skogsbruks-, småstads-, livsmedels-, infrastruktur- samt plan- och bostadsfrågor.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs merMångbruk av skog för fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
4 juni 2024Slöjd och skratt i solsken
Lördagen den 18 maj var det dags för Skogsungdomarnas sista aktivitet innan sommaren. Den här gången stod slöjdande på schemat och dagens huvudperson var Johannes Larson, post-doc på SLU och aktiv i Ersboda Slöjdförening.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
10 maj 2024Fokus på skogshistoria när Skogsungdomarna åkte till Kulbäcksliden
Den 27 april besökte Skogsungdomarna Kulbäcksliden för en dag om skogshistoria. Där guidades de av Lars Östlund, professor i skogshistoria SLU, och Jenny Viklund, försöksledare vid Enheten för skoglig fältforskning SLU. De fick också träffa "kungen och drottningen".
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
3 maj 2024Livfulla regionala skogsprogram träffades i Karlstad
Den 25 april träffades projektledare för sex livfulla regionala skogsprogram i Karlstad. Det blev en mycket inspirerande dag där det blev tydligt att arbetet på regional nivå kan vara betydelsefullt och göra nytta. Vi konstaterade också att det kan bli ännu mer "verkstad" om vi utvecklar samarbetet mellan länen.
Läs mer