Noterat i nyhetsflödet oktober och november 2022
7 december 2022Europas skogars motståndskraft mot klimatförändringar ska undersökas
SLU. Klimatförändringarna påverkar förutsättningarna för skogen och skogsbruket. För att kunna möta förändringarna på bästa sätt startar SLU ett stort projekt som kommer undersöka hur motståndskraftiga de europeiska skogarna är mot klimatförändringar. Projektet kommer pågå i fem år och Europakommissionen bidrar med en finansiering på 15 miljoner euro.
Friska skogar – så når vi dit
KSLA. Skogen i Sverige och internationellt riskerar att drabbas av en ökad mängd skador framöver som påverkar både tillväxten och trädens överlevnad negativt. KSLA:s Skogsskadekommitté har under tre år arbetat med att öka kunskapen om skogsskador, höja kompetensen samt belysa skogsskadornas koppling till klimatförändringarna. Nu har resultaten publicerats i en ny skrift.
"Det behövs mer bärris i skogen"
Land: Mängden bärris minskar i Sverige, vilket stör den ekologiska balansen i skogen. Genom att gynna blåbär och lingon i sina skogar kan Sveriges skogsägare bidra till att minska viltskadorna och stärka den biologiska mångfalden, skriver företrädare för Skogssällskapet.
Läsning om löv
Skogssällskapet. I Skogssällskapets senaste nyhetsbrev finns flera artiklar om löv att läsa. Bland annat intervjuas Anna-Lena Axelsson, forskare vid SLU, om hur skogslandskapet har förändrats det senaste seklet och vad du har att vinna på mera lövträd i din skog.
Det går att både avverka skog och bevara biologisk mångfald
SLU. För att uppnå en balans mellan virkesproduktion och biologisk mångfald krävs en variation i skötselstrategier på landskapsnivå och att hänsyn tas till flera olika mål in den skogliga planeringsprocessen. Det visar en studie från SLU utförd på skogar i norra Sverige.
Forskare framställer el ur trä
KTH. I en tid då tillgången till energi är en fråga som berör många miljoner människor världen över har forskare vid KTH lyckats utvinna elektricitet genom att låta vatten passera genom förädlat trä.
Förstudie om nytt sågverk i Rundvik
SCA. SCA och Holmen har i dag kommit överens om att genomföra en förstudie avseende ett potentiellt nytt samägt sågverk i Rundvik, Nordmalings kommun i Västerbotten. Ett nytt sågverk i Norrland med hög produktionskapacitet skulle långsiktigt öka värdet på skogstillgångar.
Kyrkan lovar anpassa skogsbruk i renskötselområden
Tidningen SKOGEN. Svenska kyrkan ber det samiska folket om ursäkt och lovar att se över sitt skogsbruk i norr.
Miljöorganisationer lämnar samverkansprocess
Tidningen SKOGEN. Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF har dragit sig ur Skogsstyrelsens samverkansprocess om Gröna steg, meddelar de två organisationerna i en debattartikel på sajten Altinget.
Hur klimatsmart är det egentligen att bruka skogen?
SLU: Under de senaste åren har frågan om det svenska skogsbruket bör intensifieras eller minskas för störst klimatnytta undersökts i flera vetenskapliga studier. Problemet är dock att dessa studier har kommit fram till olika slutsatser och att det fram till idag inte finns någon konsensus i denna fråga. Medan vissa säger att vi bör minska intensiteten i skogsbruket, menar andra att det är bättre för klimatet att öka intensiteten. Hur är detta möjligt trots att bakgrundsinformationen, nämligen den svenska skogen är densamma?
Ny VD för World Forest Forum
WFF. Maria Hedblom har utsetts till VD för World Forest Forum från och med 1 november. Stiftelsen arbetar för att hitta lösningar som utvecklar värdet i skogen och som samtidigt minskar klimatpåverkan.
Fler järvar men färre lodjur i Västerbottens län
Länsstyrelsen. Resultaten av de rovdjursinventeringarna som pågått mellan 1 oktober 2021 och 30 september 2022 i Västerbotten visar en nedåtgående trend för familjegrupper av lodjur medan järvarna har ökat. Antalet kungsörnshäckningar ligger på en liknande nivå som de senaste åren. Dessutom har minst två olika vargar vistats i länet under inventeringsåret. Björn inventeras vart femte år med hjälp av insamlad spillning. I Västerbotten gjordes det senaste gången 2019. Då konstaterade vi att ungefär 450 björnar fanns i länet.
Vandra urskogsleden
Länsstyrelsen. Urskogsleden går genom ett stort, vilt och varierat naturområde utan att passera en enda bilväg. Länsstyrelsen har anlagt broar, spänger och parkeringsplatser för att underlätta vandringen. Leden är nu totalt cirka fem mil lång och binder ihop naturreservaten Marsfjället och Dainan.
Fler nyheter
Ett kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit
I slutet av november 2024 deltog åtta representanter för Skogsungdomarna på Nordic Arctic Youth Summit i Tromsø, Norge. Det blev en minnesvärd resa där skogsungdomarna knöt många nya kontakter och inspirerades av både människor och natur.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
4 januari 2025Julavslutning med täljning
En söndag i december hade Skogsungdomarna julavslutning med tema täljning. Tio deltagare fick utforska olika täljtekniker under handledning av Sef Aurell – naturligtvis kombinerat med glögg och lussebullar.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
3 januari 2025Tio viktiga lärdomar om restaurering av skog i Europa
I en ny vetenskaplig studie från EU-projektet SUPERB utforskas trender, mönster och drivkrafter när det gäller restaurering av skog i olika delar av Europa. Utifrån en analys av historiska och nutida framgångar och misslyckanden presenteras tio viktiga lärdomar.
Läs merEtt kunskapskliv för ett hållbart brukande och bevarande av skogen
21 oktober 2024Skogsungdomarna på forsränning – ett minne för livet
Skogsungdomarna fortsätter att utforska skogen och olika skogliga aktiviteter. Vid en samling i början av oktober var temat naturturism med besök hos Forsknäckarna och Granö Beckasin.
Läs merEtt hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta
21 oktober 2024Intensiv sommarvecka för EU-projektet SUPERB
Presentationer på internationell skogskonferens, möte med SUPERB:s internationella styrgrupp och svenska SUPERB:s rådgivande grupp, samt en exkursion i Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka. Veckan efter midsommar var en intensiv vecka för den svenska delen av EU-projektet SUPERB.
Läs mer