Målkonflikter kopplade till den gröna omställningen i norra Norrland
En rik tillgång på skog, malm och strömmande vatten var grundläggande förutsättningar för industrialismens intåg och samhällsomvandlingen i norra Norrland under 1800-talet och början av 1900-talet. Nu pågår en omfattande nyindustrialisering kopplad till fossilfri produktion och elektrifiering – en grön omställning av industrin. Det har gått och går oerhört fort, investeringarna är gigantiska och förhoppningarna likaså.
Med anledning av detta har länsstyrelserna i Norrbottens och Västerbottens län fått ett regleringsbrevsuppdrag 2024–2026 som handlar om att genomföra insatser som bidrar till att hantera målkonflikter som uppstår vid handläggning av ärenden med anledning av den pågående nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i länen. I uppdraget ingår att utveckla nya arbetssätt och vidareutveckla befintliga samarbeten.
För Länsstyrelsen Västerbotten handlar det om fyra delar: Jämställd industri, Bostäder Västerbotten (BoVä), Skogsprogrammet, och Kumulativa effekter renskötsel och samisk kultur.
Skogsprogram Västerbotten
Nyindustrialiseringen innebär nya gruvor med tillhörande sandmagasin, fler vindkraftsparker och kraftledningsgator, industrietableringar, utbyggnad av transportinfrastruktur, bostadsområden och annan samhällsinfrastruktur. Allt detta kräver mycket mark och i de flesta fall skogsmark. Det här kan leda till nya målkonflikter i skogen och att de målkonflikter som redan finns i skogen skärps och förstärks.
Att hantera målkonflikter är en viktig uppgift för de regionala skogsprogrammen. Arbetet inom ramen för Skogsprogrammet kommer till att börja med att fokusera på 1) Biologisk mångfald i skogen, och 2) Älgar skog och betesskador. Båda dessa konflikter har skogsprogrammet tidigare jobbat med.