De västerbottniska skogarnas kulturarv
De västerbottniska skogarnas kulturarv
De västerbottniska skogarnas kulturarv
I Västerbotten finns en stor del av fornlämningarna och kulturmiljöerna i skogen. Här finns lämningar som visar hur bland annat samer, jägare, fiskare, jord- och skogsbrukare använt sig av skogens resurser. Kulturarvet består också av det så kallade immateriella kulturarvet, det vill säga allt det som inte lämnar några synliga spår efter sig. Exempel på sådant är traditioner, platsnamn och berättelser om människor, händelser och platser.
Omfattande lokalt engagemang
I länet finns många institutioner och ett omfattande lokalt engagemang för att bevara, använda och utveckla länets kulturarv. Kulturarvet bidrar på så sätt också till att forma och omforma lokala identiteter. Kulturmiljöerna har även potential att ge pedagogiska upplevelser, möjligheter till integrering och delaktighet, samt bidra till kunskapsuppbyggnad av skogens historiska skeenden genom forskning och dokumentation. För samer besitter kulturmiljöer ett särskilt värde i överföringen av traditionell kunskap mellan generationer.
En bygd rik på kulturmiljöer bibehåller sin attraktivitet och kan bidra till ett samhälle där människor vill stanna och medverka till en positiv befolkningstillväxt. Därmed har kulturmiljöer potential att bidra till både kulturella ekosystemtjänster och regional tillväxt och utveckling.
Skogarnas kulturarv och Skogsprogram Västerbotten
På grund av ovan nämnda anledningar är skogarnas kulturarv viktigt för Skogsprogram Västerbotten. Därför har skogsprogrammet genomfört några aktiviteter i nära samarbete med flera andra organisationer.
- I uppstarten av skogsprogrammet samlade vi en grupp kunniga personer för att sammanställa en temarapport om kulturmiljövård. Klicka här för att ladda ner rapporten.
- I maj 2023 arrangerade skogsprogrammet tillsammans med Västerbottens museum ett regionalt rundabordssamtal om skogarnas kulturarv. Syftet var att samla engagerade personer och organisationer och genomföra ett förutsättningslöst samtal kring ett eventuellt framtida projekt med skogarnas kulturarv i fokus. Klicka här för att läsa läsa en sammanfattande text om mötet.
- Och i januari 2024 arrangerade projektet Regional samverkan om vandringsleder i Västerbottens län, i samverkan med Västerbottens museum och Skogsprogram Västerbotten, en inspirationsdag om stigars berättelser. Klicka här för att läsa en sammanfattande text om inspirationsdagen.
På sikt är ambitionen att få till ett större projekt om de västerbottniska skogarnas kulturarv, och förmodligen då med fokus på det immateriella kulturarvet.
Kunskapskällor
För dig som vill veta mer om de västerbottniska skogarnas kulturarv, eller kanske söka information om en speciellt plats eller berättelse, finns det många källor att ösa ur. Några av dem listas nedan. Om du klickar på texten kommer du till organisationernas webbsidor.
Västerbottens museum, Sök i samlingarna
Skellefteå museum, samlingar och dokumentation
Regionala enskilda arkiv
Lokala och regionala arkiv med allmänna handlingar
Umeå universitets arkiv och samlingar
Nationella arkiv
Kontaktpersoner
- Anders Esselin, Skogsprogram Västerbotten, 070–273 09 45, info@skogsprogramvasterbotten.se
- Jans Heinerud, Västerbottens museum, jans.heinerud@vbm.se
- Mikael Pettersson, Länsstyrelsen Västerbotten, mikael.t.pettersson@lansstyrelsen.se